równania
Kasia: Jak obliczyć równanie:
| ⎧ | (x−3)(y+30)=540 | |
| ⎩ | xy = 540 |
|
Pomóżcie mi wyznaczyć x i y
Próbowałam już to liczyć, ale nieskutecznie, bo nie wiem w którym momencie robię błąd.
xy + 30x − 3y − 90 = 540
| 540 | | 16200 | | 1620 | |
| + |
| − |
| − 90 = 540 |
| y2 | | y | | y | |
| 540 | | 14580 | |
| + |
| − 90 = 540 / * y2 |
| y2 | | y | |
540 + 14580y − 90 y
2 = 540 y
2
−7y
2 + 162y + 6 = 0
No i delta wychodzi 26244 + 168 = 26412
30 paź 18:16
Ktos: Było może napisane, że x i y są naturalne ?
30 paź 18:23
Kasia: tak
30 paź 18:26
Basia:
(x−3)(y+30)=540
xy = 540
(x−3)(y+30)=xy
xy+30x−3y−90=xy
3y=30x−90
y=10x−30
x(10x−30)=540
10x2−30x−540=0 /:10
x2−3x−54=0
Δ=9−4*1*(−54) = 9+216 = 225
√Δ=15
proste ?
30 paź 18:33
Kasia: dzięki bardzo wszystko dobrze wyszło
30 paź 18:44