trygonometria
hooney22: wierzchołek latarni morskiej znajduje się 25m nad poziomem morza i widać go z jachtu pod kątem
α, którego tangens wynosi 0,0875. jaka jest odległość jachtu od podnóża skarpy, na której stoi
latarnia?
30 paź 11:01
Basia:

h=25
tgα=0,0875
oblicz x
z definicji:
tgα= .................
30 paź 11:06
ewela: jaka to definicja

jak masz to podaj link to to sobie przypomne bo pamietam ze kiedys takie
zadania robiłam ale juz nie kojaze zaleznosci tych
30 paź 11:08
hooney22: czy wynik wyjdzie 285,7?
30 paź 11:11
30 paź 11:14
Basia:
tak; 285,7 w przybliżeniu
dokładnie 285,714(285714)
30 paź 11:17
hooney22: bardzo mi pomaga to forum, dzięki
30 paź 11:21
Basia:
30 paź 11:23