prawdopodobienstwo.
melania.: dane sa dwa pojemniki. w pierwszym z nich znajduje sie 9 kul: 4 biale, 3 czarne i 2 zielone. w
drugim pojemniku jest 6 kul: 2 biale, 3 czarne i 1 zielona. z kazdego pojemnika losujemy po
jednej kuli. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul tego samego koloru.
prosze o szczegolowe wytlumaczenie, przygotowuje sie do matury probnej, a tegp jeszcze nie
mialam. przeczytalam wszystko, ale mimo wszystko prosze o jakies wskazowki.
30 paź 14:22
Basia:
2 tego samego koloru ⇔
2 białe lub 2czarne lub 2 zielone
zdarzenia "2 białe" "2 czarne" "2 zielone" są parami rozłączne czyli
P(2 tego samego koloru) =
P(2 białe)+P(2czarne)+P(2 zielone)
białą z pierwszej urny losujesz z prawd. 49
białą z drugiej urny z prawd. 26
P(2białe) = 49*26 = 854
analogicznie policz P(2czarne) i P(2zielone)
potem dodaj, poskracaj i koniec
to doskonale się rozwiązuje drzewkiem, tylko tu trudno drzewko narysować, ale spróbuję
30 paź 14:32
Basia:

no i mamy:
49*
26+
39*
36+
29*
16
wylicz sobie do końca
30 paź 14:39
melania.: | | 4 | | 2 | |
ok, a dlaczego tam sie mnozy |
| * |
| ? nie mozna tego dodac? |
| | 9 | | 6 | |
30 paź 15:04
Basia:
nie
P(2białe) = P(biała z 1u i biała z 2u)
czyli jest to prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń niezależnych, a dla zdarzeń niezależnych
P(A∩B)=P(A)*P(B)
30 paź 15:06
melania.: a, juz rozumiem. dzieki.
30 paź 15:08