Ciąg geometryczny i arytmentyczny
Jagoda18: Niech (a,b,c,d,e) będzie ciągiem geometrycznym o wyrazach różnych od 0, a (e,6c,27a) ciągiem
arytmetycznym. Wyznaczyć wszystkie możliwe wartości ilorazu ciągu geometrycznego.
Odp. q=√3 lub q=−√3 lub q=3 lub q=−3.
30 paź 20:02
Godzio:
a, b, c, d, e −− ciąg geometryczny ⇒ a, aq, aq
2, aq
3, aq
4
e, 6c, 27a −− ciąg arytmetyczny ⇒ 12c = e + 27a ⇒ 12aq
2 = aq
4 + 27a
12aq
2 = aq
4 + 27a
12q
2 = q
4 + 27 −−− q
2 = t
0 = t
2 − 12t + 27
Δ = 144 − 108 = 36
√Δ = 6
q
2 = 9 ⇒ q = 3 v q = −3
q
2 = 3 ⇒ q =
√3 v q =−
√3
Odp: q = 3 v q = −3 v q =
√3 v q =−
√3
30 paź 20:06
Jagoda18: Dziękuję
30 paź 20:16