trzeba wykonać odejmowanie i napisać w jak najprostrzej postaci. Z góry dzięki
konrad: 8x2 − 16 − x+4x−4 =
30 paź 16:27
Grześ:
x
2−16=(x+4)(x−4)
Sprowadź to wspólnego mianownika, i sam próbuj....
PS: Wiem, wiem, próbowałeś cały dzień etc. etc.
30 paź 16:30
konrad: nie, nie cały dzieć tylko godz... po prostu nie umiem tego i do zadan nie ma odp a mi za każdym
razem inaczej wychodzi...
30 paź 16:32
Grześ: Sprowadź do wspólnego mianownika
30 paź 16:34
konrad: x − 5x + {x}{x+2} =
wyszło mi 2x2 − 3x − 10x(x+2)
30 paź 16:36
konrad: i co dalej? co z dziedziną
30 paź 16:37
Grześ: nie wiem jakie masz polecenie, ale lepiej okresl dziedzine
30 paź 16:42
konrad: czyli dziedzina to R bez −2 ?
30 paź 16:45
Grześ: a 0 gdzie
30 paź 16:45
konrad: mówi ci że to słabo kumam ; p
30 paź 16:46
Grześ: ale po prostu ominąłeś mianownik x ≠0
30 paź 16:48
konrad: czyli tylko − 2 i 0 tak?
30 paź 16:48
Grześ: tak
30 paź 16:50
;) : możesz to sprowadzić do wspólnego mianownika jakby to wyglądało?
30 paź 17:08