Wykres funkcji
Dead: Jak narysowac wykres takiej funkcji?
y=|x2−2|x|−3|
mozna bylo by to rozpisac tak ze
y1=x2−2x−3
y2=x2−2|x|−3
y3=|x2−2|x|−3|
tylko wlasnie nie wiem jak narysowac y2 wiem ze przy podulach sie odbija to co mamy pod osia X
ale nie wiem jak narysowac jezeli mamy takie cos y2=x2−2|x|−3
30 paź 16:01
Dead: *modulach
30 paź 16:37
Grześ: takie coś narysuj rozpatrując 2. przypadki x≥o i x<0. Nie wiem co wyjdzie, ale funkcja uprości
się do kwadratowej
30 paź 16:43
Grześ: x≥0 i x<0
30 paź 16:44
Dead: ja wiem ze to bd funkcja kwadratowa tylko jakos dalej nie czaje jak to ma wygladac i jak wogole
ten wykres narysowac
30 paź 16:45
Grześ: Masz dla funkcji f(x)=x
2−2IxI−3
f(x)=x
2−2x−3 dla x≥0
f(x)=x
2+2x−3 dla x<0
Teraz rysujesz ten wykres w danych przedziałach i jedyne co zostało, to odbić cześć poniżej osi
OX
30 paź 16:47
Grześ: Po prostu trzymaj się przedziału przy rysowaniu
30 paź 16:47
Basia:
zapis powinien wyglądać tak, nie można pominąć zewnętrznego modułu
co do reszty zgoda
dla x≥0 mamy f(x) = |x2−2x+3|
dla x<0 mamy f(x) = |x2+2x+3|
30 paź 16:50
Grześ: Też prawda Basia, ale chciałem troszkę uprościć w zapisie tamtej osobie, bo jak narysuje tą
funkcję, co ja napisałem, to tylko zostało odbić wykres, co chyba potrafi, te twoje wzory nie
wiem czy tak od razu narysuje
30 paź 16:52
Dead: aaa dzieki postaram sie to wszystko jakos uporzadkowac narysowac i wstawie wszystko i powiecie
mi jezeli beda jeszcze jakies niedociagniecia
30 paź 16:54
Dead:

nie wiem czy dobrze to rozkminilem
y1=x
2−2x−3
y2=x
2−2|x|−3
y3=|x
2−2|x|−3|
y1
Δ=16
x1=−1 x2=3 p=1 q=−4
y2
x
2−2x−3≥0
x
2−2x−3<0
i dobrze to wykabinowalem czy nie bardzo?
30 paź 17:44
Dead: up
30 paź 18:12
Basia: nie mogę się połapać w tym rysunku
narysuję Ci to, ale prostymi (przerobisz na parabole)
30 paź 18:16
Basia:

czerwone to kawałek paraboli y=x
2−2x−3
niebieskie to kawałek paraboli y=x
2+2x−3
zielone to ostateczny wykres
30 paź 18:28
Dead: dzieki serdeczne juz wiem gdzie blad zrobilem
30 paź 18:29