Indukcja
Antonio: Dowód indukcyjny nierówności Bernoulliego

prosze o pomoc
(1+x)
n ≥1+nx
1. Sprawdzam prawdziwość nierówności dla n=1
(1+x)
1 ≥1+1*x L=P
2.Zakładam że nierówność zachodzi dla pewnej liczby k ≥1
(1+x)
k ≥ 1+ k*x
3. Udowadniam że zachodzi nierówność dla k+1 korzystając z założenia
i i w tym punkcie nie wiem co począć

proszę bardzo o pomoc
30 paź 16:26
Grześ: Podstaw k+1:
(1+x)
k+1≥1+(k+1)x
(1+x)
k*(1+x)≥1+kx+x
Nie jestem pewien co dalej trzeba zrobić, ale po dwóch stronach mamy podobne wyrazy, jak w 2.
punkcie. Może ktoś pomoże
30 paź 16:28
Antonio: zapomniałem że (1+x)
k+1 można rozpisać na (1+x)
k*(1+x)

później będzie chyba
1+kx+x+kx
2 > 1+(k+1)x
30 paź 16:33
Grześ: Kombinuj kombinuj, ja dokładnie tych dowodów nie umiem, ale chyba trochę rozjaśniłem
30 paź 16:33
Antonio: oczywiście

dzięki Grześ
30 paź 16:36
Basia:
Teza indukcyjna ma postać:
(1+x)k+1 ≥ 1+(k+1)x = 1+kx + x
(1+x)k+1 = (1+x)k(1+x) ≥ (1+kx)(1+x) = 1+x+kx+kx2 ≥ 1+kx + x
z tym, że to jest prawda wyłącznie dla x>−1
dlaczego ?
30 paź 16:43
Antonio: bo gdy będzie mniejszy od −1 to ta nierówność nie będzie prawdziwa ?

mam w notatkach właśnie zapisane Jeżeli x>−1 to dla dowolnej liczny naturalnej (1+x)
n ≥1+nx
30 paź 16:47
Basia:
nie wiem czy nie będzie; jakoś nie mogę znaleźć kontrprzykładu, ale nie da się udowodnić
w dowodzie korzystamy z tego, że
(1+x)k ≥ 1+kx
i mnożymy to przez (1+x)
kierunek nierówności się nie zmieni ⇔ 1+x>0 ⇔ x>−1
30 paź 16:57
Basia: a jest i kontrprzykład
x=−101
n=3
(1+x)3 = (−100)3 = −1003 = −106 = −1 000 000
1+nx = 1+2*(−101) = 1−202=−201
−1 000 000 < −201
30 paź 17:04
Antonio: Muszę to przeanalizować wszystko, dziękuję bardzo za pomoc.
30 paź 17:11