Podzielność liczb
ścisły: udowodnić indukcyjnie następującą tezę:
dla każdej liczby naturalnej n zachodzi podzielność 6 | 10n − 4
będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
pozdrawiam, robert
30 paź 23:18
Godzio:
Dla n = 1:
10 − 4 = 6
Zakładam że równość jest prawdziwa dla dowolnej liczby k
10k − 4 = 6p
Skoro jest prawdziwa dla k to jest i prawdziwa dla k + 1
10k + 1 − 4 = 6s
L = 10 * 10k − 4 = 10(10k − 4) + 36 = 10 * 6p + 36 = 6(10p + 6) = P
30 paź 23:22
ścisły: super! dzięki! (trochę dziwny masz sposób, ale ważne że da się zrozumieć

). pozdrawiam,
robert
30 paź 23:26
Basia:
dlaczego dziwny ?
właśnie tak się robi tego typu dowody
31 paź 11:08
ścisły: mnie nie uczono, żeby sobie nowe literki przyjmować więc dlatego się trochę dziwiłem
31 paź 14:13