ostroosłupppy
kamila: mam takie zadanie:


w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o powierzchni
całkowitej 108 cm 2 pole podstawy jest dwa razy mniejsze od pola powierzchni bocznej.oblicz
pole jednej ściany bocznej ostrosłupa.

! POMOCY pomocy
30 paź 19:31
Basia:
P
b = 6*P
1 ściany
P
b=2P
p
P
p+P
b=108
P
p+2P
p=108
3P
p=108
P
p=36
P
b=72
P
1 ściany =
726=12
30 paź 19:36
kamila: a jak obliczenia ? bo to moje pierwsze lekcje z ostrosłupami
30 paź 19:39
kamila: wiesz troszkę tego nie rozumiem
30 paź 19:42
Godzio: Zaraz wytłumaczę bo Basia musiała iść już
30 paź 19:52
kamila: a z skąd ci wyszło te 72
30 paź 19:53
kamila: aha okej
30 paź 19:53
kamila: pomnożyłaś 36 na 2
30 paź 19:55
kamila: a potem ci wyszło 3pp więc jak to Pp+2Pp=108 3Pp=108
30 paź 19:58
Godzio:

P
c = 108 cm
2
Pole boczne: P
b = 6 * P
Z polecenia wiemy że pole podstawy (P
p) jest dwa razy mniejsze
od pola powierzchni bocznej (P
b):
wiemy że na pole całkowite (P
c) składa się pole podstawy + pole pow. bocznej:
P
c = P
b +
Pp
| | Pb | |
Pc = Pb + |
| = 1,5 * Pb |
| | 2 | |
108 = 1,5P
b
P
b = 72 cm
2
Pole jednej ściany (P) :
| | Pb | | 72 | |
Pb = 6P ⇒ P = |
| = |
| = 12 |
| | 6 | | 6 | |
30 paź 19:59
kamila: a jak obliczyć pole sześciokąta jaki jest wzór na to
30 paź 19:59
Godzio: Jeśli chodzi o sześciokąta foremnego to:
30 paź 20:02
kamila: a skąd ci sie wzieło te 1,5
30 paź 20:05
Godzio: | | 1 | | 1 | |
1 * Pb + |
| * Pb = Pb(1 + |
| ) = 1,5Pb |
| | 2 | | 2 | |
30 paź 20:06
kamila: ale co to jest to jest wynik czego
30 paź 20:10
Godzio: to suma pola podstawy i pola powierzchni bocznej
30 paź 20:11
kamila: aha
30 paź 20:15
olaaaaa: prosze wejdziesz
30 paź 20:16
ola: co jest w podstawie ostrosłupa sześciokątnego i jaki jest na to wzór jak to obliczyc pole
30 paź 21:01