funkcja
kamilo: Dane jest równanie: x2+(m+1)x+3m−2=0 z niewiadomą x
Dla jakich wartości
parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania należące do zbioru R\{−2, 2}?.
Chce tylko wiedzieć gdzie mam podst to −2 i 2 żeby rozpatrzyć takie warunki .
30 paź 11:49
Basia:
tam jest na pewno R\{−2,2} czy może R\(−2,2) ?
30 paź 11:54
Basia:
jeżeli jest tak jak napisałeś to wystarczy zauważyć, że odcięta wierzchołka
xw=p=−b2a ≠ −2+22=0
30 paź 11:56
kamilo: Tak jak ja napisałem.
30 paź 11:56
Basia:
oj nie, to nieprawda; przecież mogą być np. −3 i 3
nie mam pomysłu na jakieś proste rozwiązanie
na skomplikowane owszem mam
30 paź 11:58
kamilo: a może trzeba za x podst 2 i zobaczyć ile wyjdzie m. i tak samo z x=−2
30 paź 12:01
Basia:
Δ=(m+1)
2−4*1*(3m−2)=m
2+2m+1−12m+8 = m
2−10m+9
Δ>0
to potrafisz, jak rozumiem, zrobić
i teraz trzeba rozwiązać cztery "nie równania"
da się policzyć i nie jest bardzo trudne, tylko żmudne
może ktoś wymyśli coś prostszego
30 paź 12:03
Basia: czyli mamy taki sam pomysł, innego na razie nie widzę
30 paź 12:05
kamilo: nie no musi być inny sposób bo na maturze to by za dużo czasu zajeło i łatwo się gdzieś pomylić
30 paź 12:15
Basia:
jest prostszy sposób
rozwiązaniem
x2+(m+1)x+3m−2=0
nie może być ani −2, ani 2
stąd
(−2)2+(m+1)*(−2)+3m−2 ≠0
i
22+(m+1)*2+3m−2≠0
a to już jest proste
30 paź 12:23
pix: dobrze, tylko w rozwiązaniu Basi brak jest części rozwiązania, rozwiązania mają być dwa wiec
trzeba rozważyć też przypadek kiedy Δ≤0 czyli kiedy równanie ma jeden lub zero pierwiastków
Δ=m2−10m+9
Δm=64
z tego wychodzi że m ∊<1,9>
Więc rozwiązaniem jest m ∊ R / {−0,8} u {0} u <1,9>
27 paź 18:38