Wielomiany o wspołczynnikach całkowitych, dowód
A.B:
Wykaż, że nie istnieje wielomian W(x) o wszystkich współczynnikach całkowitych, dla którego
zachodzi W(13)=3 i W(17)=5
Bardzo proszę o pomoc
30 paź 21:54
ola: Oblicz dlugosc bokow prostokata o obwodzie1,1 dm, ktorego boki sa proporcionalne do odcinka
dlugosci 4 cm i 7cm
30 paź 21:57
Basia:
W(17)−W(13)=5−3=2
an*17n+an−1*17n−1+...+a1*17+a0 −
− an*13n−an−1*13n−1−...−a1*13−a0 =2
an(17n−13n)+an−1(17n−1−13n−1)+....+ a1(17−13)=2
an(17−13)(17n−1+...+13n−1)+.........+a1(17−13)=2
4*[ an*(l.całkowita)+....+a3*(l.całkowita)+a2*30+a1)]=2
[ an*(l.całkowita)+....+a3*(l.całkowita)+a2*30+a1)] = 12
jeżeli an,...,a1 są całkowite jest to niemożliwe
31 paź 11:42