W pewnej szkole średniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki.
Tabelka przedstawia zestawienie wyników ocen:
a) Naszkicuj diagram słupkowy ilustrujący wyniki testu;
b) Oblicz średnią arytmetyczną tego testu;
c) Oblicz wariację i odchylenie standartowe otrzymanych ocen, wyniki podaj z dokładnością do
0,01;
d) Oblicz ilu uczniów otrzymało ocenę wyższą od średniej;
e) Podaj modę i medianę otrzymanych ocen.
z góry dziękuję za pomoc
| 10 * 1 + 30 * 2 + 3 * 80 + 4 * 30 + 5 * 25 + 6 * 5 | ||
b) | = | |
| 10 + 30 + 80 + 30 + 25 + 5 |
| 585 | ||
= | = ... | |
| 180 |