????
CJ: liczba pierwiastków wielomianu Q(x)=x
3−64x ktore sa liczbami parzystymi jest rowna
30 paź 10:47
Basia:
po prostu rozwiąż równanie
x3−64x=0
30 paź 10:49
ewela: x(x
2−64)=0
x=o v ( x
2 −64)=0
x= 8
lub x=−8
Tak Basiu dobrze
30 paź 10:58
Basia:
dobrze; czyli wszystkie są parzyste; odp: liczba parzystych = 3
30 paź 11:00
ewela: ech jeszcze niedawno sie to cwiczyło

heee
30 paź 11:04
ewela: zero zaliczamy do liczb parzystych dziwne ale tez kiedys nie policzyłam 0i juz pomyłka gotowa
30 paź 11:06
Basia:
dlaczego dziwne ?
liczbą parzystą nazywamy liczbę podzielną przez 2
0:2 = 0
więc jest podzielne przez 2, więc jest liczbą parzystą
30 paź 11:08
ewela: hee a u nas prawie kazdy o tym zapomniał i zera nie liczył na próbnej... tylko sie upewniłam
dzieki
30 paź 11:09