Dla jakich liczb naturalnych n spełniona jest nierówność:
|an − a| < epsilon
gdzie: an= 1 − 2n, a = 1, epsilon = 0,001
Proszę o pomoc!
| 2 | ||
I1− | −1I<0,001 | |
| n |
| 2 | ||
I | I<0,001 | |
| n |
| 2 | |
<0,001 | |
| n |
!
dlaczego nie bierzemy pod uwagę dwóch przypadków?
| 2 | ||
bo | jest zawsze dodatni | |
| n |
| 1 + n | 1 + n | |||
an = | * n * n−2 = | |||
| 2 | 2n |
| 1 + n | 1 | |||
| | − | | < 0,002 | ||
| 2n | 2 |
| 1 + n − n | ||
| | | < 0,002 | |
| 2n |
| 1 | |
< 0,002 | |
| 2n |