matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóź wyrażenie na czynniki
utah:
−9a
2
+ (a − b)
2
30 paź 21:21
Godzio:
korzystając z a
2
− b
2
= (a − b)(a + b) (a − b)
2
− 9a
2
= (a − b)
2
− (3a)
2
= (a − b − 3a)(a − b + 3a) = −(2a + b)(4a − b)
30 paź 21:23