Pytanie
Godzio: Witam, mógłby ktoś mi wytłumaczyć funkcję odwrotną o co z nią chodzi na jakimś nie trudnym
przykładzie ? bo czytam o tym i nie mogę zrozumieć
30 paź 18:56
Basia:
y=f(x) = 2x
wyznacz teraz x
x = 12y
czyli funkcja odwrotna to f−1(x)=12x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=f(x) = x2
funkcja odwrotna nie istnieje bo początkowa nie jest różnowartościowa
ale w przedziale <0,+∞) możesz ją wyznaczyć
x = √y
f−1(x) = √x
w przedziale (−∞,0> też możesz
x=√−y
f−1(x)=√−x
30 paź 19:07
30 paź 19:10
Basia:
x 1 2 3 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) 3 6 9 12
x 3 6 9 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f−1(x) 1 2 3 4
tak to mniej więcej działa
f: x → y
f−1: y → x
dlatego f musi być różnowartościowa
30 paź 19:10
Basia:
tak;
f(x)=1x sama dla siebie jest odwrotna
30 paź 19:12
Godzio:
Aha, czyli ogólnie to jeżeli funkcja jest różnowartościowa, to wyznaczamy z niej x i w funkcji
odwrotnej podmieniamy x z y
Dzięki
Basia 
Porobię zaraz trudniejsze przykłady zobaczę czy będzie mi wychodzić
30 paź 19:15
AS:
Dana jest funkcja y = f(x).
Funkcję x = φ(y) nazywamy funkcją odwrotną względem funkcji y = f(x).
Wyznaczyć funkcję odwrotną do podanej funkcji
Przykład 1
| | 2x − 3 | |
y = |
| ⇒ y*(5x + 1) = 2x − 3 ⇒ 5xy + y = 2x − 3 |
| | 5x + 1 | |
| | y + 3 | |
2x − 5xy = y + 3 ⇒ x(2 − 5y) = y + 3 ⇒ x = |
| funkcja odwrotna |
| | 2 − 5y | |
Najczęściej dokonuje się zamiany zmiennych do postaci
Przykład 2
y = x
2 w przedziale 0 ≤ x <
∞ ma funkcję odwrotną y =
√x
Przykład 3
y = a
x funkcja odwrotna x = log
ay
Funkcja odwracalna musi być jednoznaczna i jednokrotna.
Jednoznaczna − różnym wartościom y odpowiadają różne wartości x
Jednokrotna − różnym wartościom x odpowiadają różne wartości y.
Wykres funkcji danej i odwrotnej jest symetrycznie położony
względem prostej y = x (dwusieczna pierwszej ćwiartki)
30 paź 19:15
Basia:
zauważ, że f−1(f(x))=x
bo
y=f(x) ⇒ f−1(y)=x
czyli
f−1(f(x))=f−1(y)=x
czyli złożenie funkcji z funkcją do niej odwrotną daje zawsze funkcję tożsamościową
30 paź 19:16
Godzio: 1.
y = x
3 + 1
x
3 = y − 1 ⇒ x =
3√y − 1 ⇒ f
−1(x) =
3√x − 1
2.
y =
√x + 1 na [0,
∞)
√x = y − 1 ⇒ x = (y − 1)
2 ⇒ f
−1(x) = (x − 1)
2 = x
2 − 2x + 1
W tym przykładzie nie wiem jak hmmm
3.
| | ⎧ | 2x dla x ∊ Q | |
| y = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3x dla x ∉ Q | |
y = 2
x ⇒ log
2y = x
y = −3
x ⇒ hmm ?
30 paź 19:24
Basia:
1,2,3a dobrze
3b.
y=−3x <0
−y = 3x
x = log3(−y)
30 paź 19:30
Godzio: ano rzeczywiście, trzeba po prostu było przerzucić znak

Dzięki wielki wam

Myślę że teraz sobie już poradzę
30 paź 19:32
Basia:
powodzenia, ja muszę kończyć
30 paź 19:33
Godzio:
30 paź 19:34