Mam takie zadanie...
johny: Mam takie zadanie. Musze obliczyć granice ciągu:
Aby porównać moje rozwiązanie z rozwiązaniem autora spojrzałem do odpowiedzi. Tam było coś
takiego : e
−4 .Czy ktoś może dlaczego wyszło e? Mi granica wyszła 1.
30 paź 16:15
Grześ: | 2n+5 | | 2n+3+2 | | 2 | |
| = |
| =1+ |
| |
| 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
| | 2n+5 | | 2 | |
limx→∞ ( |
| )−4n+1=(1+ |
| )−4(n−1/4)=e−4 |
| | 2n+3 | | 2n+3 | |
30 paź 16:24
Basia:
pewien mądry człowiek nazwiskiem Euler udowodnił, że
lim
n→+∞(1+
1n)
n istnieje i jest skończoną liczbą niewymierną z przedziału (2,3)
liczbę tę nazwano liczbą Eulera i oznaczono przez
e
2n+52n+3 =
2n+3+22n+3 =
2n+32n+3 +
22n+3 =
1+
22n+3
stąd
(
2n+52n+3)
−4n+1 = (1+
22n+3)
−4n+1 =
podstawmy
k=n+
32
wtedy
n = k−
32
−4n+1=−4(k−
32)+1 = −4k+6+1=−4k+7
stąd
| | 2n+5 | |
limn→+∞ ( |
| )−4n+1 = |
| | 2n+3 | |
lim
k→+∞ (1+
1k)
−4k+7 =
lim
k→+∞ (1+
1k)
−4k*lim
k→+∞ (1+
1k)
7 =
lim
k→+∞ [(1+
1k)
k]
−4*(1+0)
7 =
e
−4
30 paź 16:35
madryt: Dzięki za rozwiązanie , i nauczenie o panu Eulerze
30 paź 16:55