matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.3.2009
Zadania
Odp.
8
kobieta:
1. Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa długości średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego.
3
Patrycja:
Znów proszę o pomoc: Turysta przebył 600 km. Każdego dnia pokonywał taką samą liczbę kilometrów. Gdyby
7
zosia-nie samosia(niestety):
Proszę o pomoc
(
2
3
)
2x
*(
27
8
)
x−3
=pierwiastek z
4
9
5
Anetajoł:
Maciek z rodzicami planuje wakacyjny wyjazd. Biuro podróży oferuje 14−dniowy pobyt na Mazurach dla 3−osobowej rodziny w cenie 2100 zł (noclegi + wyżywienie). Za 16−dniowe
4
Ally:
sin3x lim−−−−−−−−−−−−−−−−−
6
malinka:
Bardzo proszę o pomoc! Mam do rozwiązania równanie:log
3
x=2−log
3
5
5
Anetajoł:
Informacje do zadań Podczas remontu łazienki glazurnik planuje wyłożyć podłogę terakotą. Podłoga ma wymiary 2,4m x 2,7m. Na straty należy doliczyć 10% terakoty.
1
manius:
2x−3
y=
czy ktoś potrfi obliczyc funkjce odwrotną ? bo liczyłem ale niewiem czy
4x+3
to dobrze robie
12
niekumata:
logarytmy−ratunku:( Czy ktoś mi pomoże?
1
Matek:
Granica: lim x*ln(1+(1/x))
7
pomozecie?:
Zadanie1 W sklepie jest 60% zmywarek firmy W, 30% firmy B i 10% firmy M
12
adaś:
Pomożecie?Dawno to miałem.Proszę i dziękuję !
25
kinga_ag:
Nigdy się na Was nie zawiodłam
0
manius:
witam! proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania! chodzi o funkcję odwrotną
2x−3
y=
należy podać dziedzine zbiór wartości, funkcję odwrotną, dziedzine
4x+3
funkcji odwr. ,zbiór wartości funkcji odwr. oraz asymptoty...podobno asymptoty to jest
2
Matek:
Sprawdzi mi ktoś
lim(x
2
−3)*e
x
= mamy [∞*0]= lim (x
2
−3)/(1/e
x
)= [∞/∞] [H]
22
gimigis:
mam takie zadanie...już rozwiązane,ale czegoś nie rozumiem
2x+1
x−1
+
= 0
x
2
+6x+9
9−x
2
i chodzi mi o mianownik w drugim ułamku...
7
Przemek:
Witam mam problem z zadankiem oto one: Wyznacz dziedzine fufkcji f o wzorze f(x)=
√
2x−3
.
1
Krystian:
Czy 1 m
3
pisku wystarczy, by piaskownicę w kształcie sześciokąta foremnego o boku 1 m i głębokości 60 cm wypełnić do 2/3 głębokości?
1
Krystian:
Czy 1 m
3
pisku wystarczy, by piaskownicę w kształcie sześciokąta foremnego o boku 1 m i głębokości 60 cm wypełnić do 2/3 głębokości?
1
Krystian:
Przeciwległe krawędzie boczne i przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzą trójkąt równoboczny o boku a. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do
0
Krystian:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy zawierającej środek wysokości ostrosłupa. Pole otrzymanego przekroju wynosi 16. Oblicz
0
Krystian:
Krawędzie podstawy i krawędź boczna prostopadłościanu tworzą rosnący ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie 5 i sumie 35. Wyznacz pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną
1
michał:
rozwiąż trójkąt prostokątny A B C w którym
6
Magda:
Proszę o pomoc w zadaniu:( Liczba,której 2,5 % jest równe wartości wyrażenia
1
nika:
PROSZE O POMOC
11
Pablo:
Mam tu takie boskie zadanko, będe bardzo wdzięczny za wyjaśnienie krok po kroku jak to trzeba rozwiązać.
4
jukej:
sprawdz ze liczba x = log81 (3
2
* 3
4
* 3
6
* ...* 3
80
) jest całkowita (przy czym to 81 jest w podstawie logarytmu)
1
justrock:
Oblicz współrzędne punktu wspólnego wysokości trójkąta (tzw. ortocentrum) o wierzchołkach A(−3;4) B(1;−4) C(4;5)
10
Matek:
lim (x+2)*e
1/x
−x x→∞
17
Adam:
Pomocy Pomocy S.O.S.
2
tomek:
w klasie liczącej 35 uczniów jest 20 chłopców i 15 dziewcząt, wśród nich rozlosowano 5 biletów do kina, jakie jest prawdopodobieństwo że bileto otrzymali tylki chłopcy
1
bolek:
n+1/ 3n+1 < 1/2 rozwiąż nierównośc
4
Adam:
zad.4.15 Funkcja kwadratowa f ma jedno miejsce zerowe . Napisz wzór tej funkcji , wiedząc że
0
madzinka:
sin 120 + cos 300 / tg(−225) wyszło mi (
√
3
/2−
√
3
)/1
4
Lidek:
Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a zamiast złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr, wówczas otrzymamy kwotę
2
Anetajoł:
Bilet normalny do Luwru kosztuje a euro, cena biletu ulgowego stanowi 75% ceny biletu normalnego. Koszt zakupu biletów dla grupy, w której jest x osób dorosłych oraz y
3
sabina:
z przeciwleglych wierzcholkow prostokata poprowadzono odcinki prostopadle do przekatnej. Odcinki te dziela przekastna na 3 czesci po 4 cm. oblicz pole tego prostokata
2
Krystian:
oblicz dlugosc boku rombu wiedzac ze prosta poprowadzona przez jeden z wierzcholkow rombu odcina na przedluzeniach dwoch jego bokow odcinki o dlugosci 4 i 9
2
Matek:
Taka granica:
8
Krystian:
kat ostry rownolegloboku ma miare 45. punkt wspolny jest oddalony od bokow o 2
√
2
i 2. oblicz pole i dlugosc przekatnych
3
jimmy:
Ile mozna wykonac róznych trójkolorowych choragiewek uzywajac szesciu barw? Choragiewki składaja sie z trzech poziomych pasków.
4
jukej:
rozwiąż równanie x
5050
= 2 * 2
2
* 2
3
*...* 2
100
5
asia:
Hej..Pomoże ktoś w zadanku?
4
Adaś:
{1}{2} + {2}{3} + {5}{6}= 1
1
2
+{1}/{3} + 2
3
4
=
2
Anetajoł:
Informacje do zadań Podczas remontu łazienki glazurnik planuje wyłożyć podłogę terakotą. Podłoga ma wymiary
11
Mr_Black:
Pierwszy wyraz skończonego ciągu arytmetycznego wynosi 30, różnica ciągu r=−3, ostatni wyraz ciągu stanowi 1/8 sumy wszystkich poprzednich wyrazów. Znajdź liczbę wyrazów i
7
xyz:
Oblicz objętośc ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego,którego krawędź podstawy a=12 cm, a krawędź boczna ma 13 cm.
4
Anetajoł:
Zawartość witaminy C w owocach głogu jest równa 1,5%. Ilość witaminy C w jednym kilogramie owoców głogu wynosi ...
2
moniczka:
hey
mam takei pytanko czy wzor na pole trojkata P=1/2*a*b*sinα tyczy sie kazdego trojkata czy tylko prostokatnego i to samo ze wzorem herona
1
slaba uczennica:
Zadanie 1
5
Adam:
3
3
5
* (−2
2
9
)=
3
AsiA:
proszę pomóżcie mi
3
Lilka:
Jak zrobić ciekawe zadanie na średnią ważoną?Ma ktos pomysł,co by to mogło być? Zadanie ma polegać na porównainiu kilku rzeczy w róznych kategoriach,obliczeniu średniej
3
AsiA:
to jest trudniejsze
2
AsiA:
pomóżcie proszę
16
Patrycja:
Pooszę o pomoc: Dwie sekretarki wykonały pewną pracę w ciągu 12 godzin. Gdyby pierwsza wykonała sama
13
Patrycja:
Znów proszę o pomoc: Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami.
8
13LateK:
W trójkącie ABC dane są kat ACB=120, AC=6, BC=3. Dwusieczna kąta ACB dzieli bok AB w punkcie D.
8
koko:
(x
2
+ x +1)
2
+x
2
+x =11 jak to rozwiązać?
8
Shore:
Witam. Mam pytanie,nie jest to związane z żadnym zadaniem z matematyki.
0
Kris:
mam problem
1
kasia:
Proszę zależy mi na czasie
9
kasia:
za 150 biletów do kina zapłacono 1780zł. bilet dla dorosłych kosztował 16zł, a dla dzieci 12zł. Ile było biletów dla dzieci, a ile dla dorosłych
38
Adam:
Witam, to mój pierwszy odzew na tej stronce. Proszę o pomoc.
4
Krystian:
uzasadnij ze dwusieczne 2 sasiednich katow w rownolegloboku przecinaja sie pod katem prostym
4
Basia:
Witaj Tim ! Muszę za chwilę wrócić do obowiązków domowych.
49
kana:
3
Krystian:
z przeciwleglych wierzcholkow prostokata poprowadzono odcinki prostopadle do przekatnej. Odcinki te dziela przekatna na 3 czesci po 8 cm. oblicz pole tego prostokata.
18
kasiula :
wyznacz promień okregu o środku w początku układu współrzędnych wiedząc że prosta y=2x−5 ma z nim dokładnie jeden punkt wspólny.pomóżcie
38
kasiula:
podaj współrzędne punktu w którym okrąg o równaniu x
2
+y
2
−16x+y=0 przecina oś0x
2
:):
Zad 12/141 Z. Oblicz pole przekroju osiowego walca wiedząc,że jego podstawa ma pole 36 pi cm
2
, a
15
asia:
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: Tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy wynosi 4/3 , a pole powierzchni bocznej jest równe 240πcm
2
. oblicz
1
Asienkalodz:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu równania:
4
Mr. Lover Lover:
Rozwiązać nierówność wielomianową: