Pierwszy wyraz skończonego ciągu arytmetycznego wynosi 30
Mr_Black: Pierwszy wyraz skończonego ciągu arytmetycznego wynosi 30, różnica ciągu r=−3, ostatni
wyraz ciągu stanowi 1/8 sumy wszystkich poprzednich wyrazów. Znajdź liczbę wyrazów i
sumę wszystkich wyrazów tego ciągu.
Mamy a
1=30
r=−1
| | 1 | | 2a1+(n−1)*r | |
an według mnie = |
| *Sn czyli |
| *n |
| | 8 | | 2 | |
z drugiej strony korzystając ze wzoru na a
n, można otrzymać a
n=33−3n
| | 1 | | −3n2+63n | |
Kombinowałem z równaniem tj. 33−3n= |
| * |
| ale nic mi z tego nie |
| | 8 | | 2 | |
wyszło.
Macie jakieś pomysły?
Zdaję w tym roku maturę i dzięki wam, chciałbym sprawdzić czy dobrze kombinuję.
28 mar 16:41
Eta: Witam! Maturzystę

a
n =33 −3n −−−− jest ok! gdy r = −3 a
1 = 30
czyli ciąg malejący
teraz tylko podstawienia:
oblicz S
n−1 gdzie a
n−1 = a
1 +(n−2) *r
a
n−1 = 36 −3n ( oblicz i taki wynik otrzymasz!
podstaw do zależności z treści zadania ,że:
a
n =
18S
n−1
i obliczysz "n"
powinno Ci wyjść : n
1= 33 n
2 = 6 −−−− odrzucamy bo nie sp. w−ku zad.
Powodzenia! Pozdrawiam!
28 mar 17:23
tim: Eta.. Powróciła
28 mar 17:24
Eta: 
.... właśnie powróciła!

za chwilkę znowu ....... znika
28 mar 17:26
tim: gdzie?
28 mar 17:27
Mr_Black: Również witam, dodam że maturę zdaję po 9 latach braku związku z matematyką, stąd dosyć
ciężko jest mi czasami ogarnąć ten materiał.
| | 2a1+(n−2)*r | |
czy Sn−1= |
| ? |
| | 2 | |
a
n−1 oznacza ostatni czy przedostatni wyraz ciągu? Podobnie S
n−1, czego jest sumą?
28 mar 18:23
Eta:
sumą oczywiście a
1 +a
2 +a
3 +..... + a
n−1 = S
n−1
gdzie : a
n =
18*S
n−1 −−− z w−ku zadania


Oblicz i podstaw , ładna delta wyjdzie!
tak jak pisałam poprzednio
28 mar 18:30
Mr_Black: Nie lubię się naprzykrzać ale nie wychodzi mi nic.
| | 1 | | 2*30+(n−2)*r | |
36−3n= |
| * |
| *(−3) |
| | 8 | | 2 | |
576−48n+3n
2−66n=0
3n
2−114n−576=0 //3
n
2−38n−192=0
A z tego co wyszło fajna delta nie wychodzi
28 mar 18:54
Sabin: a
n = 33 − 3n
| | 2a1 + r(n−2) | |
Sn−1 = |
| (n−1) |
| | 2 | |
Ty widzę że podstawiłeś po lewej stronie a
n−1, a powinieneś a
n.
Poza tym po prawej stronie wzoru nie wiem skąd za ułamkiem wzięło się −3
| | 2a1 + r(n−2) | | 2*30 − 3(n−2) | |
Sn−1 = |
| (n−1) = |
| (n−1) |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 19:03
Mr_Black: (−3) za ułamkiem było tylko pomyłką przy przepisywaniu. Nie znałem wzoru na S
n−1, stąd
zły wynik. Podstawiłem a
n−1 ponieważ sądziłem, że po to zostało wyliczone, w zasadzie
nie wiem po co. Teraz wyszło wszystko jak pisała Eta. Dzięki za pomoc, ale pewnie się
jeszcze odezwę nie raz

PS
Rozumiem, że gdyby w zadaniu była mowa o sumie wszystkich wyrazów łącznie z ostatnim to
podstawić należałoby wzór na S
n ?
28 mar 19:21
Sabin:
Dokładnie
28 mar 19:22
Sabin: A uwaga na temat S
n−1:
| | 2a1 + r(n−1) | |
Skoro Sn = |
| n, to żeby dostać Sn−1 podstawiasz po prostu "n−1" w |
| | 2 | |
miejsce "n".
Pozdrawiam
28 mar 19:24