:(((((
:): Zad 12/141 Z.
Oblicz pole przekroju osiowego walca wiedząc,że jego podstawa ma pole 36 pi cm2, a
wysokość walca stanowi 75% średnicy podstawy.
Zad 4/143 Z
obwód podstawy walca jest równy 16 pi cm. Przekątna przekroju osiowego walca tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
Zad 9/143 Z.
W stożku tworząca l ma dł 9cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
stopni. Oblicz pole pow.całkowitej stożka podobnego do danego w skali k=2.
Zad 14/145 Z
przekrój osiowy stożka jest trójkątem o polu 100 pierw. Z 3 cm2 i kącie przy podstawie
60 stopni. Oblicz objętośc i pole boczne stożka podobnego do danego w skali k=2.
Zad 17/145Z.
Kat rozwarcia stożka ma mairę 60 stopni. Suma długości tworzącej i promienia podsstawy
wynosi 24cm.oblicz objętość i pole boczne stożka.
Zad 18/145Z
Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola podstawy, a promień
podstawy ma 6 cm. Oblicz objętośc bryły.
Zad 20/ 146Z
Równoległobok o bokach 8 cm i 4 cm oraz kącie ostrym 30 stopni obraca sie wokół
dłuższego boku. Oblicz pole całkowite i objętosc otzrymanej bryly.
Zad 42/147 Z
Do kubła w kształciue walca o promieniu podstawy 18cm, wypełnionego wodą wpadła scniezna
kula o srednicy 10cm. O ile cm podniesie sie poziom wody w kuble?
prosze o pomoc.
28 mar 11:29
tim: 42/147
Podp. Objętość podniesionej wody = objętość ma kulka.
28 mar 11:33
:): dzieki juz dalam sobie rade
28 mar 20:04