Oblicz, ile trzeba zapłacić za każdy dzień pobytu jednej osoby na Mazurach, a il
Anetajoł: Maciek z rodzicami planuje wakacyjny wyjazd. Biuro podróży oferuje 14−dniowy pobyt na
Mazurach dla 3−osobowej rodziny w cenie 2100 zł (noclegi + wyżywienie). Za 16−dniowe
wczasy 3−osobowej rodziny w Zakopanem trzeba zapłacić 2775 zł, przy czym 12% tej kwoty
stanowią koszty dojazdu. Oblicz, ile trzeba zapłacić za każdy dzień pobytu jednej osoby
na Mazurach, a ile w Zakopanem? Wynik zaokrąglij do pełnych złotych.
28 mar 21:45
Mariusz: rozwiązuje
28 mar 21:51
Anetajoł: okeeyy

28 mar 21:52
Mariusz: musimy najpierw policzyć ile kosztuje pobyt w górach
2775−12%*2775=2442zł na 16 dni
czyli na jeden dzień 2442/(16*3)=50zł 88 gr 16*3 bo są trzy osoby
teraz Mazury
2100/(14*3)= 50 zł
28 mar 21:53
Anetajoł: i tyle
28 mar 22:00
Mariusz: tak
28 mar 22:03