



Zadania tekstowe
11. Kupiono 12 zeszytów Zeszyty w linię były po 3,50 zł, a w kratkę po 4,50 zł. Zapłacono
49 zł. Ile kupiono zeszytów w linię, a ile w kratkę? O ile więcej kupiono zeszytów w
kratkę niż w linię?
12. Kupiono 24 bilety do kina, bilety normalne były po 16 zł, a ulgowe po 11 zł. Łącznie
zapłacono 289 zł. O ile więcej kupiono biletów ulgowych niż biletów normalnych?
13. Dwóch braci chciało kupić dom. Pierwszy mógł zapłacić tylko 2/7 potrzebnej kwoty, a
drugi 3/7 tej kwoty. Ile kosztował dom, skoro obaj bracia mieli łącznie 250 000zł ?
15. Pociąg jadący ze średnią prędkością 80 km/h przejeżdża całą
trasę w ciągu 1 godziny 45 minut. Jaką musi mieć średnią prędkość, aby tę samą drogę
przejechać w czasie 2 godzin?
16. Rowerzysta przejechał drogę 30 km w czasie 1,5 godziny. W jakim czasie przejedzie tę
drogę, gdy jego prędkość wzrośnie o 5 km/h?
17. Pieszy porusza się z prędkością 1,5 m/s. W jakim czasie, poruszając się z tą samą
prędkością, pokona drogę 27 km? '
18. Kolarz w ciągu 6 sekund przejeżdża drogę 54 metrów. Ile kilometrów przejedzie
z tą prędkością w czasie 1 godziny i 20 minut?
19. Do licznika ułamka 5 dodajemy tyle samo razy liczbę 9, co do mianownika liczbę 2. Ile
razy trzeba dodać te liczby, aby z tego ułamka otrzymać jedność?
20. Od liczby 250 odejmujemy liczbę 6,75 tyle samo razy, co od
| 2 | 3 | |||
13) | x + | = 250 000 zł | ||
| 7 | 7 |
| 5 | |
x = 250 000zł | |
| 7 |
| s | ||
V = | ||
| t |
| km | 3 | |||
s = 80 | * 1 | h = 140 km | ||
| h | 4 |
| s | ||
V = | ||
| t |
| 140km | ||
V = | = ... | |
| 2h |
| s | 30km | km | ||||
V1 = | = | = 20 | ||||
| t | 1,5h | h |
| km | ||
V2 = 20 + 5 = 25 | ||
| h |
| s | 30km | ||||||||||||
t = | = | = 1,2h = 72 minuty = 1h 12 minut | |||||||||||
| V |
|