Rozwiązać nierówność wielomianową x^3 x^2...
Mr. Lover Lover: Rozwiązać nierówność wielomianową:
x3 + x2 −5x + 3 > (x − 1)2
28 mar 00:20
Eta:
Witam Mr.

x
3 +x
2 −5x +3 > x
2 −2x +1 po redukcji mamy:
x
3 −3x +2>0
x
3 − x − 2x +2 > <=> x( x
2−1) −2(x −1) >0
( x−1)( x
2 +x −2)>0 Δ=9
√Δ=3 x
1 =1 x
2 = −2
( x−1)(x −1)(x +2)>0 <=> ( x −1)
2 ( x +2)>0
+ + + + \/ + +
................(−2)...................1............>x
− − − −
w jedynce odbicie bo x= 1 −−− pierw. dwukrotny
zatem x€ ( (−2, 1) U (1, +∞)
pozdrawiam!
28 mar 00:31
Mr. Lover Lover: Dzięki wielkie... Czy jest jakaś złota reguła na rozwiązywanie tego typu zadań? Osobiście
mam problem w dostrzeganiu takich rzeczy jak tu np. że x
3 − 3x + 2 można zapisać w
postaci x
3 − x − 2x + 2... Bardzo bym prosił o pomoc, może jakiś nr gg albo cokolwiek?

Pozdrawiam
28 mar 00:48
Eta:
Możesz też sprawdzać czy sa pierwiastki
z podzielników wyrazu wolnego!
W(1) = 1 −3 +2 =0 wiec x= 1 jest pierwiastkiem
i wykonac dzielenie przez ( x −1)
otrzymasz x
2 +x − 2 itd..
ja zbyt dużo zadan tego typu rozwiązałam
więc widze rozkład "gołym" okiem

Pozdrawiam! Miłych snów ( nawet o wielomianach

)
28 mar 00:59
Eta:
napiszę Ci ,że mozna zauważyć jeszcze taki rozkład:
x
3 −x
2 +x
2 − x −2x +2= teraz grupujemy po dwa :
x
2( x−1) +x( x−1) −2( x−1)=
(x −1)(x
2 +x −2)
trzeba tak kombinować by pojawił sie wspólny czynnik
do wyłączenia!

najprościej dla Was to z podzielników wyrazu wolnego!
28 mar 01:10