zadania tekstowe
pomozecie?: Zadanie1
W sklepie jest 60% zmywarek firmy W, 30% firmy B i 10% firmy M
Firma W Produkuje 2% brakow, firma B 1% A Firma M 3% . Wybieramy losowo jedna pralke,
Jakie jest prawdopodobienstwo ze bedzie wadliwa?
Zadanie 2
Wyznacz dochod ktory uzyska sie po roku lokaty w wysokosci 4000zl
oprocentowanej na 6% w stosunku rocznym, gdy kapitalizacja odsetek nastepuje co miesiac.
Zadanie 3
Na eksponowanie ogloszen wykonano z blachy slup w ksztalcie walca zakonczony kopula w
ksztalcie polkuli.Srednica slupa wynosi 1,2m , wysokosc 2,6m . ile metrow kwadratowych
blachy zuzyto na wykonanie slupa, doliczajac 5% blachy na spawy i odpady.
bardzo prosze o pomoc
28 mar 20:12
pomozecie?: plis
28 mar 21:29
vava: do zadania 2
https://matematykaszkolna.pl/strona/292.html
28 mar 21:33
Mariusz: rozwiązuje zad 3
28 mar 21:36
Mariusz: mamy daną wysokośc H=2,6m i promień podstawy r=0,6.
teraz nalezy zauważyć że skoro na szczycie jest półkula to wiadomo że ma ona promień 0,6
( tak jak podstawa) czyli wysokość półkuli bedzie równiez wynosiła 0,6m
Wiemy zatem że wysokośc walca jest 2,6−06=2m teraz tylko liczymy pole walca
P1=2πr*(H−r)=2,4π
pole kopuły
P2= (4πr2)/2= 0,72π
P=105%*(P1+P2)
28 mar 21:44
Mariusz: co do zad 1 nie jestem pewien ale wydaje mi sie że należy obliczyć to tak
2%*60%+1%*30%+3%*10%=0,018=1,8%
28 mar 21:49
Mariusz: moze ktoś sprawdzić to zad 1
28 mar 21:54
Sabin: Jesssss okeeej
28 mar 21:56