matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
działania na potęgach
Asienkalodz:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu równania:
[ 2
10
x + (
√
8
)
16
] *2
= 4
7
x
2
−2
28 mar 00:40
Eta:
zapisz tak: 2
10
*2*x + ((2
3
)
1/2
)
16
*2 = 2
−2
*(2
2
)
7
*x 2
11
*x + 2
25
= 2
12
*x /: 2
11
x + 2
14
= 2*x 2*x − x= 2
13
x = 2
13
28 mar 00:54