zadania
Adaś: {1}{2} + {2}{3} + {5}{6}=
112 +{1}/{3} + 234=
(1122+ 1342)=
{11}/{45}−{9}/{30}=
{5}{12}+[5}[18}=
7− (−2122)=
{3}/{5]+{4}/{15}−{2}/{25]=
/−kreska ułamkowa
{5}/{12}−{2}/[15}−{3}/{10}=
(−1122) − (1123)=
28 mar 16:48
tim: Całkowita porażka...
Ułamek to
U {liczba}{liczba}
28 mar 16:48
Adaś: poprawie
28 mar 16:53
28 mar 16:58
tim: Adaś
Za każdym razem do wspólnego mianownika:
45 i 30 −−> 90
Czyli
Odejmujesz i możesz skrócić.
12 i 15 i 10 −−> 60
5, 15 i 25 −−> 75
12, 15, 10 −−> 120
28 mar 17:03