funkcja wykładnicza !
jukej: rozwiąż równanie x5050 = 2 * 22 * 23 *...* 2100
28 mar 17:00
Basia: Pomagam
28 mar 17:28
Eta: 
ok... już miałam "chrapkę"
x = 2 :
28 mar 17:30
Basia:
2*2
2*2
3*.....*2
100 = 2
1+2+3+.....+100
| | 1+100 | |
1+2+3+...+100 = |
| *100 = 101*50 = 5050 |
| | 2 | |
x
5050 = 2
5050
x = 2
28 mar 17:31
jukej: wielkie dzięki

28 mar 17:52
Lina: jest pewność, że x nie może być −2?
no bo w sumie wartośc (−2)5050 jest taka sama jak 25050...
2 maj 14:48
Kamcio :): oczywiście x=2 lub x=−2
2 maj 14:52
Lina: a jeżeli w książce podany jest wynik 2?
2 maj 14:56
ICSP: wróć do definicji funkcji wykładniczej
2 maj 14:58
Lina: hmm no w funkcji wykładniczej a>0. tylko że to właściwie nie jest funkcja. to jest po prostu
potęga...
2 maj 15:02
ICSP: a teraz spójrz na tytuł swojego posta
2 maj 15:05
Lina: właściwie to nie jest tytuł mojego posta

a zadanie brzmi 'rozwiąż równanie'.
Zadanie owszem, jest w dziale 'funkcja wykładnicza'. Tylko że są tu zarówno równania jak i
funkcje. Wszystko związane z potęgami.
2 maj 15:09
ICSP: no to skoro jest w dziale funkcja wykładnicza to raczej powinno się założyć że x > 0 , z
definicji funkcji wykładniczej
x = −2 oczywiście też jest rozwiązaniem ale nie spełnia założeń potrzebnych do funkcji
wykładniczej
2 maj 15:12
Lina: hmm no dobra. dzięki
2 maj 15:13