logarytmy
niekumata: logarytmy−ratunku:(
Czy ktoś mi pomoże?
log10log(x2+21)−1=logx
28 mar 20:50
Ally: log(x2+21)*log10−1=logx
log(x2+21)−log10=logx
x2+21−10=x
x2−x+11=0
mi cos takiego wychodzi, ale nie wiem czy to dobrze, bp dal;ej jest nierozwiązywalne
28 mar 20:56
niekumata: dzięki
28 mar 21:05
Sabin:
A mi wychodzi x2 − 10 + 21 = 0
log(x2+21) = logx + log10
log(x2+21) = log(10x)
x2 + 21 = 10x
x2 − 10x + 21 = 0
Z tego Δ i pierwiastki...
28 mar 21:08
Mickej: sabin zrobił dobrze prawie bo zapomniał o dziedzinie
28 mar 21:32
niekumata: Dziękuję ,teraz sobie już poradzę
28 mar 21:35
Sabin:
Oczywiście że tak...
Przy podaniu rozwiązań pamiętaj o dziedzinie
28 mar 21:36
niekumata: delta wyszła mi 4,x1=−3,x2=−7...no i nie wiem ,co z tą dziedziną..x>o?,czyli brak
rozwiązań?
28 mar 21:50
Sabin:
A mi wyszło x
1 = 3, x
2 = 7

Z jakiego wzoru liczysz pierwiastki? Gdzieś gubisz jakiś
znak
28 mar 21:52
niekumata: Jasne,mój błąd.Liczyłam b=10,zamiast−10,a ta dziedzina dobrze?
28 mar 22:05
niekumata: to znaczy są rozwiązania:i 3,i 7
28 mar 22:06
Sabin:
Tak
28 mar 22:06
28 mar 22:07