Pomocy: sprwadzic do wspolnego mianownika zalozenia...
kana:
2x−1 − 2x + x3+7x−3
−−−−−−− −−− −−−−−−−−−−−
x2−2x x−3 x3−x2−6x
28 mar 13:01
kana: prosze o pomoc
28 mar 13:01
tim: | 2x−1 | | 2x | | x3 + 7x − 3 | |
| − |
| + |
| |
| x2 − 2x | | x−3 | | x3 − x2 − 6x | |
Tak?
28 mar 13:02
kana: tak
28 mar 13:03
kana: pomozecie mi?
28 mar 13:24
Basia:
założenia: jakie
nie mogą być mianowniki ?
odpowiedz
28 mar 13:35
Eta:
Kana! Rozłóż każdy mianownik na czynniki!
i podaj dziedzinę wyrażenia wymiernego
następnie po rozkładzie podaj ten wspólny mianownik!
28 mar 13:51
kana: wszystko to wiem, ale prosze o zrobienie, bo nie rozumiem tego!
28 mar 14:23
kana: nie umiem tego zrobic, wiec jesli mozecie, to zrobcie mi to
28 mar 14:24
Eta: Ok

zaraz Ci objaśnię!
28 mar 14:24
Basia: no to odpowiedz na pytanie jakie
nie mogą być mianowniki; sobie przede wszystkim
odpowiedz
28 mar 14:38
kana: musza byc rozne od 0
28 mar 14:47
Eta: Basiu!.... Kana chce najwyraźniej "gotowca"
28 mar 14:48
kana: ale nie umiem tego zrobic, juz robilam i nie wyszlo mi
28 mar 14:48
kana: noo gotowiec y sie przydal, bo ja tego nie zrobie na pewno
28 mar 14:49
Basia: No to teraz zapisz, że są różne od 0
Pierwszy:
x2 − 2x ≠ 0
x(x−2) ≠ 0
x≠0 i x−2≠0
x≠0 i x≠2
−−−−−−−−−−−
przy okazji masz rozkład na czynniki: x2 − 2x = x(x−2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Drugi i trzeci analogicznie
W trzecim po wyłączeniu x przed nawias w nawiasie będzie trójmian kwadratowy
Δ , pierwiastki i rozkład wg wzoru ax2 + bx + c = a(x−x1)(x−x2)
28 mar 14:52
Eta:
Zobacz Kano:
pierwszy mianownik: x
2 −2x = x( x−2)
drugi bez zmian ( x −3)
trzeci: x
3 −x
2 −6x = x( x
2 −x −6) = liczymy deltę
i x
1 i x
2 dla dużego nawiasu: policz i podaj x
1 i x
2
Czekam!
28 mar 14:53
28 mar 14:54
Basia: Usatbilizowały się i tylko mrugają ! "Zaoczny" Adam zadanko dopisał.A Tim ..... ho,ho,ho

28 mar 14:59
kana: z pierwszego:
x≠0 i x≠2
z drugiego:
x≠3
z trzeciego jak mam wyliczyc?
x(x2−x−6)=?
28 mar 14:59
kana: Δ=24?
28 mar 15:03
kana: nie umiem naprawde



:( x
1 i x
2 tez slabo



:(
28 mar 15:04
Basia:
a = 1 b = −1 c = −6
Δ = b
2 − 4ac
Δ = (−1)
2 − 4*1*(−6) = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
teraz policz x
1 i x
2
nie umiesz, więc musisz się nauczyć; maturę będziesz zdawać
28 mar 15:11
28 mar 15:13
kana: dobrze, postaram sie policzyc...wlasnieniczego sie tak nie boje jak tej matury z
matematyki, bo z innych przedmiotow idzie mi bardzo dobrze, ale matma...
28 mar 15:15
kana: x1=2
x2=3
28 mar 15:17
kana: co dalej?
28 mar 15:17
kana: powiedz mi jeszcze jedn Basiu:
x(x2−x−6) i tyle?
od razu z tego licze Δ i x1 i x2?
28 mar 15:19
Eta: Basi nie ma

Podpowiem więc :
x
1 = −2 x
2 = 3 ( pomyliłaś znak) popraw
teraz rozkład na czynniki masz taki:
x( x
2 −x − 6) = x( x+2)(x −3) bo podstawiasz do postaci
iloczynowej a( x −x
1)( x− x
2) a = 1 x
1 = −2 x
2 = 3
wiesz już?
teraz określ dziedzinę:
D = R − { 0, −2, 2, 3}
ustalamy wsp. mianownik:
jest nim: x( x−2)(x +2)(x −3)
licznik pierwszego mnożysz przez: ( x+2)( x −3)
" drugiego przez :x( x−2)(x +2)
a licznik trzeciego przez : ( x −2)
podstaw do liczników i wykonaj mnożenia i redukcję wyrazów
mianownik zostawiamy bez wykonywania mnożenia!
zajmij sie tylko licznikami!
Dasz już radę ? pamiętaj o znakach!
Napisz co otrzymałaś w liczniku po wykonaniu tych działań
o których Ci pisałam ?
28 mar 15:28
tim: Już jest
28 mar 15:28
Basia:
Δ dotyczy trójmainu x
2 − x − 6
x
2 = 3 to się zgadza, ale x
1 = −2
i teraz
x
2 − x − 6 = [x − (−2)]*[x−3] = (x+2)(x−3)
czyli
x
3 − x
2 − 6x = x(x+2)(x−3)≠0
x≠0 i x≠−2 i x≠3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1. x≠0 i x≠2
2. x≠3
3. x≠0 i x≠−2 i x≠3
razem: x≠−2 i x≠0 i x≠2 i x≠3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz:
| 2x−1 | | 2x | | x3+7x−3 | |
| − |
| + |
| {x3−x2−6x} = |
| x2−2x | | x−3 | | x3+7x−3 | |
| 2x−1 | | 2x | | x3+7x−3 | |
| − |
| − |
| |
| x(x−2) | | x−3 | | x(x+2)(x−3) | |
wspólnym mianownikiem będzie
x(x−2)(x−3)(x+2)
wiesz co dalej ?
28 mar 15:37
Basia: tego w klamrze ma nie być
28 mar 15:42
Basia: to w klamrze miało być w mianowniku
28 mar 15:44
kana: ale jak pomnoze tak jak wczesniej mi Eta napisala, to wychodza mi jakies glupoty, powiesz
mi jak to zroboc?
28 mar 15:44
kana: czemu jak pomnoze wszystko jak mi Eta pokazala, to mi taki tasiemiec wychodzi i jest zle,
bo odp w ks jest zupelnie inna
28 mar 15:49
28 mar 15:52
tim: Jaka jest odp.?
28 mar 15:52
Basia: i napisz jaki masz podany wynik w książce
28 mar 15:57
kana:
2x−1*x2−6−2x2*x2−4+x3+7x−3*x−2
____________________________ tak? jak zredukowac?
x(x−2)(x−3)(x+2)
28 mar 15:58
kana: nie, nie pomylilam sie
28 mar 15:59
kana: o cholerka macie racje tam jest + przepraszam
28 mar 16:06
tim: I Basiu jednak miałaś rację
28 mar 16:08
kana: odp;
−x
−−−− x≠−2 x≠0 x≠3
x−3
taka jest odp w ks
28 mar 16:08
Basia: ten licznik chyba nie jest dobry; policzmy sam licznik
(2x−1)(x−3)(x+2) − 2x*x(x−2)(x+2) +(x
3+7x−3)(x−2) =
(2x−1)(x
2 + 2x − 3x − 6) − 2x
2(x
2 − 4) +x
4 − 2x
3 + 7x
2 − 14x − 3x + 6 =
(2x−1)(x
2 − x − 6) − 2x
4 + 8x
2 + x
4 − 2x
3 + 7x
2 − 17x + 6 =
2x
3 − 2x
2 − 12x − x
2 + x + 6 − x
4 − 2x
3 + 15x
2 − 17x + 6 =
−x
4 + 12x
2 − 28x + 12
Tim sprawdź czy się nie pomyliłam






28 mar 16:09
28 mar 16:16
28 mar 16:19
28 mar 16:25
28 mar 16:27
kana: nie no nie wiem gdzie moze byc blad, nie moge sie doszukac go
28 mar 16:34
Basia: Szkoda czasu. Nie znajdziesz.
Skoro
| 2x−1 | |
| + drugi + trzeci = wynik |
| x2+2x | |
to
nie może być
| 2x−1 | |
| + drugi + trzeci = wynik |
| x2 − 2x | |
bo wtedy
| 2x−1 | | 2x−1 | |
| + drugi + trzeci = |
| + drugi + trzeci |
| x2+2x | | x2 − 2x | |
| 2x−1 | | 2x−1 | |
| = |
| |
| x2+2x | | x2 − 2x | |
x
2 + 2x = x
2 − 2x
4x = 0
x = 0
a to jest niemożliwe
28 mar 17:02