granica
Matek: lim (x+2)*e1/x −x
x→∞
28 mar 17:48
Basia: Pomagam
28 mar 17:51
Matek: Ok, czekam
28 mar 18:09
Basia:
W = (x+2)*e
1/x − x = x*e
1/x + 2*e
1/x − x = x(1−e
1/x) + 2*e
1/x
2*e
1/x → 2*e
0 = 2*1 = 2
| | 1−e1/x | |
W1=x*(1 − e1/x) = |
| |
| | 1x | |
1−e
1/x → 1−e
0 = 1−1=0
stosujemy tw.de l'Hospitala
| | 1 | | −1 | | e1/x | |
(1−e1/x)' = −e1/x * ( |
| )' = −e1/x* |
| = |
| |
| | x | | x2 | | x2 | |
| | e1/x | | −1 | | e1/x | |
W1 → lim |
| / |
| = lim − |
| * x2 = |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
x→
∞ x→
∞
lim [ − e
1/x ] = −e
0 = −1
x→
∞
W → −1+2 = 1
28 mar 18:14
Matek: Basiu,
nie rozumiem jak wyliczyłaś granicę z (1−e
1/x), aczkolwiek tam powinno być (e
1/x−1)
bo w odpowiedzi mam 3, więc wyszłoby chyba +1+2=3. Ale jeżeli mogła byś mi wyjaśnić
obliczenie tej granicy, bo mi wychodzi e
1/x/x a Tobie przez x
2 i to jest poprawne
28 mar 18:26
Matek: Ok już wiem, zastosowałas pochodną logarytmiczną!
Dzięki wielkie
28 mar 18:30
tim: Basia, lub Eta proszone do postu kasiuni
28 mar 18:37
Mickej: fajne to
28 mar 18:49
Basia: fakt ma być (e
1/x1) i będzie ostatecznie 3
to nie jest e
1/x tylko (e
1/x−1)*x co można zapisać jako
28 mar 19:18
Basia: liczę pochodną licznika
L'(x) = e
1/x*(
1x)' funkcja złożona
L'(x) = e
1/x*
−1x2
liczę pochodną mianownia
| L'(x) | | | | e1/x | |
| = |
| = |
| *x2 = e1/x |
| M'(x) | | | | x2 | |
| | 1 | |
jeżeli x→∞ to |
| →0 →e1/x → e0=1 |
| | x | |
czy teraz to jest jasne ?
28 mar 19:24
Matek: Tak, dziękuję Pani bardzo
28 mar 20:01
mati1209: Pomoże ktoś?
Granica
lim= 2(x2−1)ex
x−>−∞
Najprawdopodobniej trzeba zrobić iloraz i z de l'Hospitala.
4 kwi 00:45
Jack:
funkcja wykładnicza przeważy w (+ oraz −) nieskończoności nad każdą funkcją wielomianową.
Niech:
f(x)=a
nx
n+...a
0
g(x)=e
x (dla ułatwienia rachunków)
Przy x→−∞ f(x)=a
nx
n+...a
0 →±∞ (zależnie od parzystości stopnia)
Przy x→−∞ g(x)=e
x →
0.
| | anxn+...a0 | |
limx→−∞ f(x) * g(x) = [±∞*0] = |
| (stosujemy n razy regułę |
| | e−x | |
d'Hospitala)
| | an*n! | |
=H limx→−∞ |
| =0 |
| | (−1)ne−x | |
4 kwi 01:04
mati1209: Chyba już mam. Dzięki
4 kwi 01:26