równanie logarytmiczne
malinka: Bardzo proszę o pomoc!
Mam do rozwiązania równanie:log3x=2−log35
Będę wdzięczna za pomoc.
28 mar 21:09
Ally: log3x=log39−log35
log3x=log3(9/5)
x=9/5
28 mar 21:17
malinka: Dzięki,a taka nierówność:
8*7x−49x>7
28 mar 21:31
Ally: 8*7x−72x>7
za 7x=t, t>0
8t−7t2−7=0
Δ<0 chyba
28 mar 21:36
Mickej: 8*7x−72x>7
7x=t t>0
8t−t2>7 i rozwiązujesz
28 mar 21:36
Mickej: dla wiadomości Allyu w twoim rozwiązaniu było by zawsze >0 bo współczynnik ujemny
28 mar 21:37
malinka: Dzięki,delta=6,x=1?
28 mar 21:45