x i y
Lidek: Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a zamiast
złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr, wówczas otrzymamy kwotę
dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało wypłacić. Jaką kwotę należało
wypłacić?
ROZWIĄZANIE:
Rzeczywista wypłata: x zł + y gr = 100x + y [gr].
Wypłacona wypłata: y zł + x gr = 100y + x [gr].
Rozwiązujemy równanie przy założeniach: y € N i y € <0, 99> bo y to grosze, x € N
100y + x − 5 = 2(100x + y)
199x = 98y − 5
x = (98y − 5) / 199
Dla naturalnych liczb y € <0, 99> jest tylko jedna wartość y dająca naturalną liczbę x. y
= 63, x = 31
Należało wypłacić 31,63 zł, wypłacono 63,31 zł
Wyjaśniam.
Równanie daje odpowiedź, trzeba przeczytać ze zrozumieniem podane równanie.
x = 98y − 5199 i x € N+ i y € N+ i y € <0, 99>
y to liczba groszy.
Wstaw do wzoru x = 98y − 5/199 w miejsce y kolejno liczby: 0, 1, 2, aż do 99,
wybierz te rozwiązania x, które są liczbami naturalnymi. Przekonasz się, że jest
tylko jedna liczba naturalna z przedziału <0, 99>, która wstawiona w miejsce y daje
x naturalne, to y = 63, wtedy x = 31.
Wszystko rozumiem. Jednak pani kazała mi przynieść kartkę z obliczeniami. Czyli tym co
podstawiałam pod ten wzór. Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak to zrobić. Jakie liczby
podstawiać jeśli mam dwie nie wiadome? np. pod x−1 a pod y−93 ? Nie wiem jak to zrobić.
Proszę o pomoc.
28 mar 17:28
Lidek: ''Wyjaśniam. Równanie daje odpowiedź, trzeba przeczytać ze zrozumieniem podane równanie.
x = 98y − 5/199 i x € N+ i y € N+ i y € <0, 99> '' <−−− tak jest poprawnie.
28 mar 17:29
Lidek: Pomoże mi ktoś? Proszę..
29 mar 21:37
Eta:
Podstaw jak sugerował Ci Bogdan ( pamiętam to zadanie)
y = 63 więc:
x = ( 98 *63 −5) 199 = (6174 −5)/199 = 6173/199 = 31 groszy
tylko jest jedna taka y = 63 wię i jedno x = 31
Wiesz już?
29 mar 21:57
Lidek: No ja rozumiem. Ale pani pyta się z kąd to wiem.
I mam jej przynieść obliczenia. Że niby podstawiałem wszystkie liczby do tego wzoru tylko
nie za bardzo wiem jak.
30 mar 19:45