podaj współrzędne punktu
kasiula : wyznacz promień okregu o środku w początku układu współrzędnych wiedząc że prosta y=2x−5
ma z nim dokładnie jeden punkt wspólny.pomóżcie
28 mar 12:20
Basia:
Równanie okręgu ma postać
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
gdzie: a,b − współrzędne środka; r − promień
środkiem okrgu jest początek układu współrzędnych czyli O(0,0) czyli
a= 0 i b = 0
równanie okręgu przyjmie postać
x2 + y2 = r2
układ równań z parametrem r
y = 2x + 5
x2 + y2 = r2
ma mieć jedno rozwiązanie (bo ma być dokładnie jeden punkt wspólny)
x2 + (2x+5)2 − r2 = 0
przekształć, zapisz Δ i przyrównaj ją do zera (równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie ⇔
Δ=0 )
28 mar 12:41
kasiula : basiu wes mi rozwiąż te dwa zadania bo ja wogóle tegi nie czaje.kasiula
28 mar 12:51
Basia: Pomogę, po kolei.
Zapisz ile to jest (2x+5)2
Czekam na odpowiedź
28 mar 13:16
kasiula : nie jestem pewna ale chyba tak 4x+20x+25?
28 mar 14:12
tim: (2x)2 to ile?
28 mar 14:13
Mickej: nie chce się wtrącać ale może łatwiej by jej było zrozumieć gdyby potraktować tą prostą
jako styczna i prostopadłą do promienia
28 mar 14:20
Mickej: x2+4x2+20x+25−r2=0
5x2+20x+25−r2=0
to juz ci uprościłem policz teraz Δ
28 mar 14:29
kasiula : a co z tym r2
28 mar 16:09
kasiula : niby wyszła mi delta −100 i co teraz
28 mar 16:11
kasiula : wez mi policz ktoś to całe zadanie

plissss
28 mar 16:14
Basia:
r jest parametrem i musi pojawić się w Δ, bo
a = 5
b = 20
c = 25−r2
policz Δ jeszcze raz
porządnie !
28 mar 16:21
kasiula : ty no ale ja takiego liczenia nie miałam z jakim parametrem.proszę pomóż mi i weś mi to
oblicz.plisss
28 mar 18:37
kasiula : pomocy
28 mar 20:05
kasiula : hejo jest tu ktoś co mi pomoże
29 mar 11:19
Basia: Napisałam, wysłałam, może się pojawi
29 mar 11:27
Basia:
Δ=b2−4ac
Δ=202 − 4*5*(25−r2)
Δ=400 − 500 + 20r2
Δ=20r2 − 100 = 20(r2 − 5) = 20(r−√5)(r+√5)
Δ musi = 0 bo prosta ma być styczna czyli ma mieć jeden punkt wspólny z okręgiem czyli
równanie ma mieć jedno rozwiązanie
Δ=0 ⇔ 20(r−√5)(r+√5) = 0 ⇔
r−√5 = 0 lub r+√5 = 0 ⇔
r = √5 lub r = −√5
r ≠ −√5 bo jako długość promienia r musi być dodatnie
r=√5
−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 mar 11:34
kasiula : to czyli jaka jest ta końcówka?bo muszę to jakoś zapisac
29 mar 11:58
Basia: Odp. r = √5
29 mar 12:05