równanie wykładnicze?
zosia-nie samosia(niestety): Proszę o pomoc

(
23)
2x*(
278)
x−3=pierwiastek z
49
z góry dziękuję za pomoc

!
28 mar 21:59
zosia-nie samosia(niestety): Czyżby było dla Was za trudne?!
28 mar 22:15
Sabin: Nie. A dla Ciebie?
28 mar 22:17
zosia-nie samosia(niestety): No dla mnie trudne,dlatego proszę o pomoc.
28 mar 22:21
Sabin:
zamień 27/8 oraz 4/9 na 2/3 do jakiejś potęgi. Dodatkowo zamień pierwiastek na potęgę.
Skorzystaj z własności mnożenia liczb o tych samych podstawach. Dostaniesz równanie:
| | 2 | | 2 | |
( |
| )coś = ( |
| )cośinnego |
| | 3 | | 3 | |
Zostanie Ci porównać coś z coś
innego.
Dasz radę?
28 mar 22:23
zosia-nie samosia(niestety): chyba trzeba rozłożyć 278 na 323x−3
28 mar 22:24
Sabin: Poprawka techniczna
| | 2 | | 2 | |
( |
| )coś = ( |
| )coś−innego |
| | 3 | | 3 | |
28 mar 22:24
zosia-nie samosia(niestety): Dzięki,pomyślę jutro,bo dziś już zasypiam..Miłej nocy.
28 mar 22:26