geometria
Krystian: kat ostry rownolegloboku ma miare 45. punkt wspolny jest oddalony od bokow o 2√2 i 2.
oblicz pole i dlugosc przekatnych
28 mar 17:04
tim: Czego punkt wspólny?
28 mar 17:09
sabina: punkt wspolny przekatnych
28 mar 17:22
krystian : tak punkt wspolny przekatnych
29 mar 15:47
krystian : prosze o pomoc
29 mar 16:04
Basia:
a, b boki rónoległoboku
h
b= 2*2
√2 = 4
√2
h
a = 2*2 = 4
b*
√2 = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a*
√2 = 8
√2
a = 8
P = a*h
a = 8*4 = 32
P = b*h
b = 4
√2*4
√2 = 16*2 = 32
29 mar 16:28
Basia:
d
1 ta przekatna, która leży na przeciw kąta 45
z tw.cosinusów
d
12 = a
2 + b
2 − 2ab*cos45
| | √2 | |
d12 = 82 + (4√2)2 − 2*8*4√2* |
| |
| | 2 | |
d
12 = 64 + 16*2 − 8*4*2
d
12 = 64 + 32 − 64
d
12 = 32
d
1 =
√32 =
√16*2 = 4
√2
kat rozwarty ma 135
d
22 = a
2 + b
2 − 2ab*cos135
| | √2 | |
d12 = 82 + (4√2)2 − 2*8*4√2*(− |
| ) |
| | 2 | |
d
12 = 64 + 16*2 + 8*4*2
d
12 = 64 + 32 + 64
d
12 = 160
d
1 =
√160 =
√16*10 = 4
√10
29 mar 16:34
krystian : dziekuje
29 mar 16:34
Basia: oczywiście tam po linijce "kąt rozwarty" cały czas ma być d2
29 mar 16:34