Wyznacz dziedzine funkcji f
Przemek: Witam mam problem z zadankiem oto one:
Wyznacz dziedzine fufkcji f o wzorze f(x)=
√2x−3.
mam to przyrownac do zera


?
28 mar 19:01
tim: Dziedzina funkcji, jakie x pasują.
Jest założenie, że pod pierwiastkiem nie mogą być jakie licby?
28 mar 19:01
Przemek: | | −3 | | 3 | |
czyli dziedzina ro wszystkie liczby rzeczywiste oprocz |
| i |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 19:05
tim: zał.
2x − 3 ≥ 0
2x ≥ 3
28 mar 19:07
Przemek: A mam takie zadanko z wartoscia bewzgledna: Wyznacz miejsca zerowe funkcji
y=|(x−3)−2| + ||x−2|−3|
28 mar 19:39
Przemek: bo nie mam podanego tutaj przedzialu.
28 mar 19:40
tim: Wyszło mi x = 5 oraz x = 2, ale nie jestem pewien, więc nie pomogę ci.
28 mar 19:48
Przemek: A wytlumaczycie mi o co w tym ogolnie chodzi. Jak przedzial wyznaczacie.
28 mar 20:07