podaj współrzędna punktu
kasiula: podaj współrzędne punktu w którym okrąg o równaniu x2 +y2−16x+y=0 przecina oś0x
28 mar 12:15
Basia:
Wszystkie punkty na osi OX mają rzędną = 0 czyli
y =0
Podstaw 0 za y i wylicz x (będą dwa rozwiązania)
28 mar 12:36
Basia: A tu do róewnania
x2 + y2 − 16x + y = 0
podstaw za y zero i napisz wynik
28 mar 13:17
kasiula : pomóżcie:(
28 mar 16:57
tim: Podstaw 0 jako y i napisz co wyjdzie.
28 mar 16:59
kasiula : to będzie tak x2−16+0=0i co dalej?
28 mar 18:17
tim: Oblicz Δ i dalej równaniem kwadratowym.
28 mar 18:18
kasiula : ale nie mam przy 16 X?
28 mar 18:21
tim: Ma być przy 16 iks właśnie.
28 mar 18:21
kasiula : elo −16 do kwadratu to jest 256 czy −256?
28 mar 18:23
tim: 256
28 mar 18:26
kasiula : elo wyszło mi √252 i co dalej?
28 mar 18:32
tim: Toi jest Δ i podstaw dalej i oblicz x1 oraz x2.
28 mar 18:33
kasiula : od tego 256 −4 no i wyszło mi to pod pierwiastkiem i weś mi to jakoś dokończ jakbyś mógł
28 mar 18:33
kasiula : dziwna mi liczba wyjdzie bo ten pierwiastek trzeba rozłożyć
28 mar 18:36
tim: Prosimy o pomoc Basię, lub Etę... Czy to wyjdzie 0,12 i 31,87?
28 mar 18:39
kasiula : elo pomocy
28 mar 18:40
kasiula : no weś niech one mi to zrobią
28 mar 18:42
28 mar 18:49
Mickej: hmm a ja myślałem że istnieje wzór skróconego mnożenia
x
2−16=0
(x−4)(x+4)=0 czyż nie
28 mar 18:51
tim: x2 − 16x = 0 też istnieje?
28 mar 18:52
Mickej: aha ale tam jest
x2−16x=0 to
x(x−16)=0
28 mar 18:52
Mickej: delty nie trzeba liczyć czyż nie
28 mar 18:53
tim: No racja... jaa...
28 mar 18:55
tim: Ale deltą też by wyszło. Gdyż Δ wyszła 16. I x1 = 0 oraz x2 = 16
28 mar 18:57
tim: Bo coś ci kasiula Δ nie wyszła...
28 mar 18:58
kasiula : to czyli jak mam dalej zapisać.po tym rownaniu x2−16x+0=0.podyktujcie mi prosze bo muszę
zapisać
28 mar 19:16
tim: x2 − 16x = 0
x(x−16) = 0
x = 0 lub x = 16
28 mar 19:19
kasiula : to czyli będzie tak x2−16x+0=0
x2−16x=0
x(x−16)=0
x=0 i x=16.tak ma być/i co dalej
28 mar 19:26
kasiula : a zrobicie mi jeszcze jedno zadanie?
28 mar 19:28
kasiula : i to koniec już zadania

?
28 mar 19:30
tim: Ta. Przecina w punktach (0,0) (16,0)
Jakie nstp?
28 mar 19:38
kasiula : wyznacz promień okręgu o środku w początku układu współrzędnych wiedząc że prosta y=2x−5
ma z nim dokładnie jeden punkt wspólny
28 mar 19:43
28 mar 19:51
28 mar 19:57
kasiula : no jo ale nie dokończyła
28 mar 19:57
kasiula : a zrobisz mi inne.bo ogólnie to jeszcze dwa mi zostały co


?
28 mar 20:01
kasiula : pomocy.

dokończcie mi te zadanie co basia mi zaczęla bo ona mi nie odpisuje
28 mar 20:11
kasiula : elo żyje tu ktoś co mi pomoże
29 mar 11:18