Zadanie z treścią z funkcją kwadratową
Patrycja: Znów proszę o pomoc:
Turysta przebył 600 km. Każdego dnia pokonywał taką samą liczbę kilometrów. Gdyby
codziennie przebywał o 10 km więcej, byłby w drodze o 5 dni krócej. Ile dni był turysta
w drodze?
28 mar 22:53
Patrycja: funkcją wymierną rzecz jesna
28 mar 22:54
Sabin: 600 = xy
x − liczba pokonanych km/dzień
y − liczba dni które szedł
"Gdyby":
600 = (x+10)(y−5)
Rozwiąż ten układ równań. Mi wyszło x = 30, y = 20.
28 mar 23:08
Patrycja: tak mi też tak wyszło, dziękuję
28 mar 23:25