Trochę panimetrii
13LateK: W trójkącie ABC dane są kat ACB=120, AC=6, BC=3. Dwusieczna kąta ACB dzieli bok AB w
punkcie D.
a) oblicz długość CD
Rysunku zadnego nie ma... trzeba samemu zrobić

Prosze o szybką odpowiedź.
28 mar 14:30
Mickej: no to zacznij od rysunku jak zrobisz to ci pomoge
28 mar 14:33
13LateK: no już dawno zrobiłem... Wiemtyle ze owy odcinek CD jest cześcią wspólną... dwóch
trójkątych, które z kolei są chyba podobne...

i dalej nie wiem co...
28 mar 14:36
Mickej: dalej to zaraz ci pomogę tylko muszę skoczyć do sklepu
28 mar 14:36
Mickej: ok najpierw obliczmy trzeci bok trójkąta korzystając z twierdzenia cosinusów

AB
2=AC
2+BC
2−2*AC*BC*cos120
następnie korzystając z twierdzenia o dwusiecznej dzieli ona trójkąt w taki stosunek
| AC | | CB | |
| = |
| gdzie a i d to odcinki na które dzieli dwusiedzna przeciwległu bok |
| a | | d | |
i są one przyległe do naszych ramion a do AC a d do CB to bedzie jedno równanie a drugie
to jak wyznaczysz długość 3 boku to suma tych odcinków będzie równa temu ramieniu więc
będziesz musiał rozwiązać taki układ równań
a+d=AB
28 mar 14:54
13LateK: kurcze... skąd masz te zalezności?
28 mar 15:11
28 mar 15:11
13LateK: a ztego tw. cosinusów ile powinno wyjśc c

Mi wyszedł pierwiastek z 27
28 mar 17:38
13LateK: a jak to CD wyliczyć potem

28 mar 17:43