pomocy
asia: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: Tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do
płaszczyzny podstawy wynosi 4/3 , a pole powierzchni bocznej jest równe 240πcm
2. oblicz
objętość tego tego stożka.
Próbuję cały czas i za kazdym razem mi wychodzi co innego
28 mar 10:24
Basia: Rozwiązuję
28 mar 10:46
tim: Basiu!

Witamy
28 mar 10:49
Mariusz: mamy w tym zadaniu dane że H/r=4/3
oraz że l*r* π=240π czyli r*l=240 czyli l=240/r
teraz stosujemy twierdzenie pitagorasa
H
2+r
2=l
2
czyli 16/9r
2+r
2=57600/r
4
25/9 r
4=57600
r=12 dalej chyba sobie poradzisz
28 mar 10:51
Mariusz: o przepraszam Basiu, nie widziałem że rozwiązujesz
28 mar 10:51
asia: mam jeszcze prośbę, zrobiłam jedno zadanie i nie wiem czy jest dobrze. czy moglibyście
sprawdzic?
28 mar 10:52
Mariusz: tak, jeśli będe potrafił
28 mar 10:59
Basia: Najpierw obliczmy sinα i cosα
sin
2α+cos
2α=1
| 16 | |
| *cos2α + cos2α = 1 /*9 |
| 9 | |
16cos
2α + 9cos
2α = 9
25cos
2α − 9 = 0
(5cosα − 3)*(5cosα+3) = 0
5cosα − 3 = 0 lub 5cosα + 3 = 0
| | 3 | | 3 | |
cosα = |
| lub cosα = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
α jest kątem ostrym czyli cosα jest dodatni czyli
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
H − wysokość stożka
R − promień stożka
L − tworząca stożka
5R = 3L
P
b = πRL
πRL = 240π /:π
RL = 240
R
2 = 48*3 = 2*24*3 = 2*2*12*3 = 4*3*4*3 = (3*4)
2
R = 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
H = 16
−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = πR
2*H
podstaw i policz
28 mar 11:01
asia: Wysokość stożka podzielono na trzy równe odcinki i prze punkt podziału poprowadzono
płaszczyzny równoległe do podstawy. Oblicz stosunek objętości powstałych brył.
zrobiłam przekrój osiowy stożka i narysowałam linie dzielące wysokosc. powstały trzy
trójkaty podobne: cąły trójkat A, mniejszy B, a najmniejszy C. Z podobieństwa A do B
wynika:
hb = 2/3ha
ha/hb = 3/2
Z podobieństwa A do C wynika:
hc = 1/3ha
ha/hc = 3
Va/Vb = (3/2)3 = 27/8
Vb = 8Va/27
Va/Vc = 33 = 27
Vc = VA/27
Vc = Va/27
Vb − Vc = 8Va/27 − Va/27 = 7Va/27
Va − Vb = Va − 8Va/27 = 19VA/27
czyli z tego wychodzi 1:7:19
dobrze to jest?
28 mar 11:02
Basia: Napisz to zadanie i jego rozwiązanie Asiu. Mariusz sprawdzi a ja zajrzę za godzinkę.
28 mar 11:03
Basia: Prawie. Wszystko dobrze z wyjątkiem końcówki.
Po co Ci różnica ?
Masz policzyć:
V
c : V
b : V
a =
| Va | | Va | |
| : 8 |
| : Va = /*27 |
| 27 | | 27 | |
V
a : 8V
a : 27V
a = /:V
a
1 : 8 : 27
28 mar 11:09
asia: ale pani na lekcjji nam podała że wynik ma wyjsc własnie 1:7:19
28 mar 11:11
Basia: Można też to zadanie rozwiązać prościej.
Jeżeli f1 ~ f2 w skali s ⇒
1. P(f1) = s2*P2 (to nam tu niepotrzebne, ale nie szkodzi wiedzieć)
2. V(f1) = s3*P2
policzyłaś, że
A ~ C w skali s=3 ⇒ Va = 33Vc
B ~ C w skali s =2 ⇒ Bb = 23*Vc
Va : Vb : Vc = 27Vc : 8Vc : Vc = 27:8:1
28 mar 11:14
asia: aha, to ja sobie poprawie. dzięki wielkie
28 mar 11:16
Basia: Dobrze, źle przeczytałam zadanie. "Powstałych brył " to faktycznie
Vc : (Vb − Vc) : (Va−Vb)
czyli masz dobrze.
Przepraszam za nieuwagę
28 mar 11:17
asia: ok dobra, to w takim razie nie będę poprawiac. Dzięki bardzo za sprawdzenie
28 mar 11:18