ostrosłup
xyz: Oblicz objętośc ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego,którego krawędź podstawy a=12 cm,
a krawędź boczna ma 13 cm.
załaczam rysunek:
http://www.vpx.pl/zdjecie,beztytulu21122.html
Obliczyłem Pp
Pp=216
√3
Obliczyłem wysokosc tego małego trójkąta(czerwony).Przyda sie do obliczenia H.
hΔ=6
√3
Próbowałem obliczyc hb−wysokosc sciany bocznej,ale kaszana mi wychodzi...
wyszło mi że hb
2=133
Dalej nie wiem...
28 mar 16:38
tim: H możesz obliczyć tak:
a = krawędź trojkąta czerwonego
c = krawędź boczna
b = H.
28 mar 16:41
xyz: faktycznie,bo jest równoboczny,nawet ładny wynik wyjdzie
28 mar 16:43
xyz: H= 5
28 mar 16:45
tim:
28 mar 16:49
xyz: jak obliczyc hb

ja próbowałem hb
2=13
2−6
2
hb
2=169−36
hb
2=133...
28 mar 16:50
tim: Po co hb? Jak masz V obliczyć?
28 mar 16:54
xyz: a no tak..LOL,myślałem ze i Pc też

,dzięki tim za podpowiedz

paa!
28 mar 16:56