parzystość funkcji
asia: Hej..Pomoże ktoś w zadanku?
3−x
Wykaż parzystość funkcjif(x)=xlog −−−−−
3+x
28 mar 16:54
asia: wiedziałam,że za trudne:(
28 mar 17:03
tim: Powoli... Jak przyjdzie "starszyzna" lub "maturalszczyzna" to spróbują pomóc.
28 mar 17:04
asia: aaaa...to poczekam
28 mar 17:05
Jakub: Co to jest funkcja parzysta możesz przeczytać na stronie
30. Chodzi o to aby
udowodnić równość f(−x)=f(x). No to udowadniam
| | 3−(−x) | |
f(−x) = −xlog |
| = |
| | 3+(−x) | |
= −xlog(
3−x3+x)
−1 =
| | 3−x | | 3−x | |
−x*(−1)log |
| = xlog |
| = f(x) |
| | 3+x | | 3+x | |
Udowodniłem.
Korzystałem ze wzorów (
ab)
−1 =
ba i logx
n = nlogx ze
stron
186 i
218
28 mar 17:37
J: Jakubie..jesteś Wielki..Dzięki serdeczne
28 mar 18:09