jeszcze jedno z funkcji logarytmicznej:)
jukej: sprawdz ze liczba x = log81 (32 * 34 * 36 * ...* 3 80) jest całkowita
(przy czym to 81 jest w podstawie logarytmu)
28 mar 17:59
Basia: Pomagam
28 mar 18:18
Eta:
Podobie jak to ,które rozwiązała Ci Basia

3
2*3
4*3
6*......*3
80 = 3
2 +4+6+ .... +80
2 +4+6+..... +80= ....... to suma kolejnych liczb parzystych
zatem ilość ich jest 40
i tworzą ciąg arytm. a
1 = 2 r= 2
zatem:
| | 2+80 | |
2+4+6+....+80 = |
| *40 = 1640
|
| | 2 | |
czyli:
log
81 (3
1640 = x i 81= 3
4
to:
3
4x = 3
1640 => 4x = 1640 => x = 410
zatem jest całkowita i to wszystko
28 mar 18:20
Eta:
Sory Basiu nie napisałam ,ze pomagam!
Myślałam ,że jeszcze ..... gotujesz ...

Spadam

.. będę późnym wieczorem !
28 mar 18:22
Basia:
3
2*3
4*3
6*.........*3
80 = 3
2+4+6+...+80
| | 1+40 | |
2+4+6+...+80= 2(1+2+3+....+40) = 2* |
| *40 = 41*40 = 1640 |
| | 2 | |
| | 1 | |
x = log8131640 = 1640*log813 = 1640* |
| = 410∈C |
| | 4 | |
| | 1 | |
bo log813 = c ⇔ 81c = 3 ⇔ (34)c = 31 ⇔ 34c = 31 ⇔ 4c = 1⇔ c = |
| |
| | 4 | |
28 mar 18:24
pawlo: log81 z 2
function(e){var t=this.length;var
n=Number(arguments[1])||0;n=n<0?Math.ceil(n):Math.floor(n);if(n<0)n+=t;for(;n<t;n++){if(n in
this&&this[n]===e)return n}return-1}
28 lis 18:03