?
koko: (x2 + x +1)2 +x2 +x =11
jak to rozwiązać?
28 mar 14:24
Eta:
zastosuj wzór: (a +b +c)2 = a2 +b2 +c2 +2ab +2ac +2bc
i uporządkuj równanie1
Podaj jakie równanie otrzymasz? pomogę Ci !
28 mar 14:32
koko: x4+2x3+4x2+3x−10=0
28 mar 14:37
Eta: Bardzo ładnie!
Szukaj pierw. całkowitych wśród podzielników wyrazu wolnego
kandydatami są: +1, −1, +2, −2, +5, −5
policz W(1) .. czekam
28 mar 14:43
koko: tak wiem dzielniki 10, wychodzi na to, że wielomian muszę podzielić na (x−1).
Wiem jak zrobić resztę zadania.
Bardzo dziękuje ci za pomoc, głowiłem się jak rozwiązać (x2+x+1)2, nie znałem takiego
wzoru skróconego mnożenia.
Jeszcze raz dzięki.
28 mar 14:54
Eta: Ok! cieszę się że już umiesz

Uwaga: jeżeli nie znałeś wzoru?
to mogłeś tak :
( x
2 +x +1)(x
2 +x +1) = .......... otrzymasz to samo!
wiesz już ?
28 mar 14:56
koko: Masz rację dzięki.
Matura tuż, tuż.
28 mar 15:02
Eta: Ooo! matura ? ...... dasz radę !... rozwiązuj , rozwiązuj..... zadanka

To zaowocuje na maturze

Powodzenia!
28 mar 15:04
koko: Dzięki
28 mar 15:05