romb
Krystian: oblicz dlugosc boku rombu wiedzac ze prosta poprowadzona przez jeden z wierzcholkow rombu
odcina na przedluzeniach dwoch jego bokow odcinki o dlugosci 4 i 9
28 mar 17:12
Basia: Pomagam
28 mar 17:23
Basia: Narysuj romb ABCD.
Przedłuż ramiona AB (w lewo) i BC (w górę)
Narysuj dowolną prostą przechodzącą przez D tak aby
E był jej punktem przecięcia z prostą AB
F był jej punktem przecięcia z prostą BC
trójkąty EAD i DCF są podobne (zastanów się dlaczego)
stąd
a
2 = 4*9 = 36
a = 6
28 mar 17:27