Zadanie tekstowe z funkcją wymierną
Patrycja: Pooszę o pomoc:
Dwie sekretarki wykonały pewną pracę w ciągu 12 godzin. Gdyby pierwsza wykonała sama
połowę pracy, a następnie druga resztę, to zużyłyby na to 15 godzin. W ciągu ilu godzin
każda z sekretarek, pracując oddzielnie, może wykonać tę pracę?
Znów nie wiem jak dane zapisać.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
pierwsze równanie to będzie: |
| + |
| = |
| ? |
| | x | | y | | 12 | |
28 mar 15:53
tim: Co jeet x co y?
28 mar 15:56
Patrycja: Aaa no fakt, zapomniałam wyjaśnić xD
x − praca pierwszej sekretarki
y − −−−−−−−− drugiej sekretarki ?
28 mar 15:58
28 mar 16:07
tim: Spróbuj.
28 mar 16:08
Patrycja: a skąd 15?
28 mar 16:10
Patrycja: aa mój błąd źle w treści napisałam ma być 25, sory
28 mar 16:11
Patrycja: noo nie wychodzi, jeszcze na minusie, na dodatek, co to jest nie możliwe, może się
pomyliłam, sprawdzę
28 mar 16:19
tim: to 25
28 mar 16:20
Patrycja: no nie wychodzi mi, może liczyć nie umiem, noo jej
28 mar 16:29
tim: x + y = 50
x = 50 − y
600 = 50y − y
2
Dalej równaniem kwadratowym.
28 mar 16:39
Basia: skąd Wam się te równania wzięły ?
x,y − wydajność sekretarek na godzinę
12x + 12y =1
| | 1 | |
U{1/2} = x*t1 ⇒ t1 = |
| |
| | 2x | |
| | 1 | |
U{1/2} = y*t2 ⇒ t2 = |
| |
| | 2y | |
1 = 24*25*xy
1 = 600x(
112−x)
1 = 50x − 600x
2
600x
2 − 50x + 1 = 0
Δ = 2500 − 4*600*1 = 2500 − 2400 = 100
i skończcie sobie
28 mar 16:55
tim: Wyszło to samo... Nas tak uczyli.
28 mar 17:00
Basia: Zgadza się Tim. U Ciebie x i y oznaczają czas pracy sekretarek. To jedyna różnica
28 mar 17:13
tim: No :−]
28 mar 17:13
Patrycja: No to ja liczyć nie umiem
28 mar 22:25
Patrycja: Dziękuję
28 mar 22:26
xxx: Nie czaje skoro u Tima x i y to czas pracy seketarek to dlaczego tam sie w mianowniku pojawilo
10 mar 08:15
xxx: oj bez tego +
10 mar 08:15