Proszę o pomoc
kobieta: 1. Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa
długości średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego.
2. W okrąg wpisano trójkąt ABC, w którym kąt CAB ma miarę 55, a kąt ABC ma miarę 70.
Przez punkt C poprowadzono styczną do okręgu. Styczna ta przecina przedłużenie boku AB w
punkcie D. Oblicz miarę kąta ADC.
28 mar 23:38
kobieta: Proszę o pomoc
Będę bardzooo wdzięczna za uratowanie mi życia

1. Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa
długości średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego. 2. W okrąg wpisano trójkąt ABC, w
którym kąt CAB ma miarę 55, a kąt ABC ma miarę 70. Przez punkt C poprowadzono styczną do
okręgu. Styczna ta przecina przedłużenie boku AB w punkcie D. Oblicz miarę kąta ADC.
28 mar 23:50
Sabin: Czy masz wyniki do 2 zadania?
29 mar 00:05
kobieta: Tak−> odpowiedz to 15 stopni.
29 mar 13:36
Eta:
Witam! Pomogę Ci!
zad1/
narysuj ten trójkąt, oznacz wierzchołek przy kącie prostym jako C
pozozostałe wierzchołki A i B
a =ICAI −−− przyprpostokątna
b=I CBI −−− druga przyprostokątna
c =IABI −− przeciwprostokątna
R −− prom okręgu opisanego to R= c/2
r −−− prom. okręgu wpisanego
Srodek okręgu wpisanego oznacz np: O
środek okręgu wpisanego w trójkąt znajduje się
w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów tego trójkata
( to warunek wpisywania okregu w trójkąt)
Łącząc środek O z z wierzchołkami A i B
i rzutując punkt O na każdą z przyprostokątnych
otrzymasz trzy pary trójkątów odpowiednio przystających
i zatem podział boków trójkata na odcinki:
a = r + a−r oraz b= r + b−r oraz c = a −r + b− r
( widzisz to na rysunku?)
zatem : skoro R = c2 => 2r = c
zatem 2R= a − r + b −r
2R = a +b − 2r
to: 2R +2r = a +b co kończy dowód.
zad 2/ koniecznie sporządź rysunek do zadania:
trójkąt ABC w pisany w okrąg o środku O i promieniu R
( bo okrag opisany na tym trójkacie)
kąt CAB = 55o kat ABC= 70o z treści zadania
przedłuż bok AB tego trójkata
oraz zaznacz styczną CD , która przecina bok AB w punkcie D
teraz tak:
IOCI = IOBI= R zatem
kąt BOC = 2*kąt BAC ( jako kąty wpisany i środkowy oparty na łuku BC
czyli kąt BOC = 110o
ponad to ΔBOC −−− jest równoramienny, bo ramionamisą promienie R
czyli katy: OCB i OBC −− mają równe miary
które wynoszą: (180o − 110o)/2 = 35o
teraz kąt OCD = 90o ( bo promień prostopadły do stycznej
czyli możemy wyliczyć miarę kąta BCD
jako 90o− 35o= 55o
następnie miare kątaDBC
bo kąt ABC= 70o to kąt DBC = 180 − 70o = 110o
zatem miara kąta ADC = 180o −( 55o +110o) = 15o
Odp; kąt ADC = 15o
pozdrawiam!
29 mar 14:04
Eta:
Zatem zgadza się z wynikiem ,który podałaś
29 mar 14:05
tim: Heloł Eta
29 mar 14:09
kobieta: Eta moja wybawicielko dziękuję Ci niezmiernie

**
29 mar 22:29
Włodi: eta halo pomóż błagam
29 mar 22:48