rownoleglobok
Krystian: uzasadnij ze dwusieczne 2 sasiednich katow w rownolegloboku przecinaja sie pod katem
prostym
28 mar 13:42
tim: Ja próbuję.
28 mar 13:43
Basia: Powodzenia!
28 mar 13:46
Eta:
28 mar 13:48
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090328/beztytulu1.jpg
Mamy obrazek. Kąty α i β. Dwusieczne przecinają kąt w połowie [co zaznaczyłem na
rysunku].
Wiemy, że kąty po tej samej stronie równoległoboku [np. po lewej] mają 180O. Więc:
2α + 2β = 180O. /:2
α+β = 90O.
Wiemy, że kąty w trójkącie mają razem 180O. Jak widzimy powstał nam trójkąt o kątach α i
β oraz γ (przecięcie przekątnych).
α + β + γ = 180O.
90O + γ = 180O.
y = 90o.
Przecinają się pod kątem prostym.
28 mar 13:48