funkcje
Adam: Pomocy Pomocy S.O.S.
28 mar 17:42
Adam: zad.4.15
Funkcja kwadratowa f ma jedno miejsce zerowe . Napisz wzór tej funkcji , wiedząc że
f(−2)=1
oraz f(0)=1
Postępuja analogicznie , napisz wzór funkcji kwadratowej f, wiedząc że ma ona jedno
miejsce zerowe oraz gdy:
a)f(−1)=3 i f(1)=3
b)f(1)=2 i f(5)=2
c)f(−4)=−3 i f(0)=−3
28 mar 17:43
Adam: Odlicz brakującą współrzędną punktu A, wiedząc że należy on do wykresu funkcji f.
a)A=(xA,−9) i f(x)=−x2
b) A=(−2√3,yA) i f(x)=x2
c) A=(−32,yA) i f(x)−23x2
d) A=(xA,0,0121) i f(x)=x2
e)A=(xA,3) i f(x)=3x2
f) A=(xA,0) i f(x)=−15x2
28 mar 17:46
tim: Adam... Drugie już ci tłumaczyłem.
Daną współrzędną podstawiasz do wzoru:
A (x, y=−9)
− 9 = − x2
9 = x2
x = 3 lub x = −3
28 mar 17:47
Adam: ale co jak mam tak jak w c
28 mar 17:48
28 mar 17:49
Adam: jeszcze tylko d jak byś mógł
28 mar 17:52
tim: d) A=(x,y = 0,0121) i y=x2
0,0121 = x2
x = 0,11 lub x = −0,11
28 mar 17:53
Adam: dzięki serdeczne
28 mar 17:54
Adam: a to 1zad 4.15
28 mar 17:55
Adam: umiesz
28 mar 17:56
Adam: tim
28 mar 17:58
tim: W tamtym poście.
28 mar 17:59
Eta:
Witam! Pomogę Ci
28 mar 18:02
tim: <eaten> kolacjen
28 mar 18:05
Eta:
tak jak pisał Ci tim!
a)
| | −2 +0 | |
W( xo,0) xo = |
| = −1
|
| | 2 | |
więc f(x) = a(x +1)
2 −− należy obliczyżć "a"
zatem: f(0) = 1 −−− to dane w zad.
czyli: 1 = a( 0+1)
2 = > a =1
zatem : f(x)= ( x +1)
2
2/ podobnie:
f(x) = ax
2 i f(1)=3 to 3= a*1
2 => a = 3
zatem : f(x) = 3x
2
pozostałe identycznie! Powodzenia
28 mar 18:10
Adam: Eta to jest do którego
28 mar 18:14
28 mar 18:24