Zadanie tekstowe z funkcją wymierną
Patrycja: Znów proszę o pomoc:
Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami.
Pierwszy przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi poszedł z B do A i wrócił
do B. Turyści minęli się po raz pierwszy w odległości 4 km od A, drugi raz w odległości
3 km od B. Jaka jest odległość z A do B?
| | s | |
Czy tu trzeba korzystać ze wzoru V= |
| ? |
| | t | |
28 mar 14:58
tim: Czyli, że tak... idą dwaj z tą samą prędkością... spotykajją się 4km od A... dochodzą do
drugiej miejscowości i zaraz wracają... spotykają się 3km od B.
28 mar 15:04
Patrycja: właśnie nie wiem czy idą tą samą prędkością, a reszta to tak jak mówisz.
28 mar 15:07
tim: Ale w zadaniu jest ze stałą, ale gdyby ze stałą to by się w połowie spotykali...
28 mar 15:09
Patrycja: Ale chyba nie, bo jak razem wyruszyli a spotkali się 4 km od A, to jeden przeszedł
dopiero 4 km, a drugi s−4?
28 mar 15:09
Patrycja: no właśnie
28 mar 15:09
tim: Czyli tak. Idą ze stałą prędkością, ale nie z taką samą.
28 mar 15:15
Patrycja: pomożesz?
28 mar 15:16
Patrycja: tak
28 mar 15:16
tim: http://matematyka.pl/22049.htm Nie mogę dojść, może tamto ci pomoże.
28 mar 15:24
Basia:
| | s−4 | |
v2*t1 = s − 4 v2 = |
| |
| | t1 | |
v
1*t
2 = s+3
v
2*t
2 = s + s − 3 = 2s − 3
| s−4 | |
| *t2 = 2s − 3 /:(s−4) |
| t1 | |
| (s+3)(s−4) − 4(2s−3) | |
| = 0 |
| 4(s−4) | |
(s+3)(s−4) − 4(2s−3) = 0
a to już na pewno potrafisz dalej rozwiązać
28 mar 15:27
tim: O Jednak Basia lepiej potrafi
28 mar 15:28
Patrycja: Dzięki, wielkie
28 mar 15:29
28 mar 15:33